• Gratis verzending

  • Hulp door productexperts

  • Klantwaardering -

     9,1/10

Vragen?0341 451 255

Giro 2014: De beruchte zwarte trui

Giro 2014: De beruchte zwarte trui

De Giro is begonnen en wat een mooie koers gaat dit worden! Tijdens de Giro zullen wij een paar artikelen plaatsen met leuke en interessante achtergrond informatie over de Giro of specifieke etappes. Bij Sportswearonline werken echte sporters die graag hun passie over sport met jullie delen. Dit deel gaat over de beruchte zwarte trui.

De laatste plek, een ereplaats?


Veel renners weten van te voren dat zij geen kans hebben op een podiumplaats of op een top tien notering in een grote koers. Vaak zijn dit knechten, sprinters of jonge renners die ervaring op komen doen. Deze renners eindigen op plaatsen in de ranglijst waar ze vaak snel vergeten worden. Er is echter een plaats waar je naam wel onthouden wordt: de laatste plaats.


Laatste worden is nooit leuk, akkoord de renner heeft de ronde uitgefietst en is niet uitgevallen, maar je wordt wel laatste. In veel sporten degradeer je dan, of wordt er een beetje lacherig naar de sporter of een club gekeken. Maar in het wielrennen heeft de laatste plaats meer betekenis. In de Tour de France bestaat de bekende term ‘Laterne rouge’ in het Nederlands: de rode lantaarn. Dit is de laatste wielrenner over de streep en in de ranglijst. De term rode lantaarn is ontstaan doordat treinmachinisten een rode lantaarn aan de laatste wagon ophingen om zo zeker te zijn dat er geen wagons waren losgeraakt.


Het bijzondere is dat een wielrenner die laatste geworden is vaak geld kan krijgen voor sponsoring of uitnodigingen van bedrijven en sportinstellingen. Soms zelfs meer dan iemand die tweede geworden is. Niet zo raar dus dat wielrenners soms echt strijden om de laatste plek. Als je dan toch onderaan staat waarom dan niet helemaal onderaan?


Strijden om de zwarte trui


Maar de zwarte trui is misschien wel één van de mooiste en tegelijk bizarre verhalen uit het rijke verleden van het wielrennen. We schreven hierover al een klein stukje in ons blog Giro 2014: Historie, info & cijfers. De zwarte trui, of in het Italiaans de ‘Maglia Nera‘, werd geïntroduceerd in de Giro d’Italia van 1946. De wielrenner die laatste in de ranglijst stond mocht dit fietsshirt aantrekken. Het werd uiteindelijk een aparte sport om zoveel mogelijk tijd te verliezen binnen de maximale limiet.


Wat volgde was een ware strijd tussen wielrenners om deze zwarte trui. In het bijzonder de strijd tussen Sante Carollo en Luigi Malabrocca. Beiden geen grote wielrenners maar hun namen zijn nog bekend dankzij de zwarte trui. De twee wielrenners probeerden meer tijd te verliezen dan de ander door in cafés, schuren, bossen of achter heggen te verschuilen. De kunst was om de ander te denken dat deze laatste stond in de etappe. Zelfs het lek maken van de eigen fietsbanden werd niet geschuwd.

"Laatste worden is nooit leuk, behalve bij het wielrennen."


De zwarte trui heeft maar vijf jaar bestaan en toch is het nog steeds een modern verhaal. We voelen mee met diegenen die toch doorbijten maar niet meestrijden om de bovenste plekken. Kijk maar naar het verhaal van Kenny van Hummel in de Tour de France van 2009. En de speciale zwarte fietsshirts die ontworpen zijn, met de beruchte zwarte trui in het achterhoofd, waren razendsnel uitverkocht. 

Zwarte trui Giro d'italia
Bronvermelding
en.wikipedia.org/wiki/Maglia_nera
newsletter.co.uk/news/when-the-maglia-nera-was-almost-as-popular-as-the-leader-s-pink-jersey-1-6040654


Bij Sportswearonline vindt jij altijd een fietsshirt dat bij je past, ook als je niet zo hard gaat. Kijk eens naar onze zwarte fietsshirts en ga genieten van de prachtige sport dat wielrennen heet.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier jouw mening, opmerkingen of tips!
* Je E-mail adres wordt niet vermeld bij je reactie.
* Verplichte velden