• Gratis verzending

  • Hulp door productexperts

  • Klantwaardering -

     9,1/10

Vragen?0341 451 255

Giro 2014: Historie, info & cijfers

Giro 2014: Historie, info & cijfers

De Giro d’Italia staat ieder jaar weer garant voor spanning en strijd. Iedereen weet vast nog de editie van vorig jaar. Routes die moesten omgelegd werden, wegen vol sneeuw en ijzel, onderkoelde renners en een verdiende winnaar Vincenzo Nibali. Hoe zal het dit jaar gaan en wat zijn de verwachtingen? Wij hebben feiten en interessante informatie verzameld over één van de mooiste wielerwedstrijden ter wereld.

Giro d’Italia, de historie en de bergen

De Giro d’Italia is de grootste ronde van Italië en na de Tour de France één van de bekendste en grootste wielerrondes ter wereld. De Giro duurt vaak 23 dagen waarin 21 etappes verreden worden. De bergtrui is blauw en de leiderstrui heeft de karakteristieke kleur roze. In 1909 werd de eerste Giro d’Italia verreden en vanaf 1960 is de vaste startplaats niet langer Milaan, maar elk jaar verschillend. Zo was in 2010 Amsterdam de startplaats en is start de wielerwedstrijd dit jaar in Belfast, Noord-Ierland.


Vanaf 1933 bestaat het bergklassement in de Giro waarna weken van klimmen niet alleen de winnaar maar ook de sterkste in de bergen geëerd wordt. En waarom ook niet? Italië kent fantastische bergen waardoor veel renners flink gaan afzien. Ieder jaar heeft de Giro een Cima Coppi dat is de wielerterm die gebruikt wordt om het hoogste punt, ook wel ‘dak van de ronde’, aan te geven. Nog nooit kon een Nederlander als eerste het dak van de Ronde van Italië bereiken, een Belg deed voor dit het laatst in 2011: Thomas de Gendt. Dit jaar zijn grote kanshebbers in de bergen Nairo Quintana en Joaquim Rodrigues.


Editie 2014; een jaar voor de klimmers en doorzetters


Dit jaar belooft de Giro mooier dan ooit te worden met fantastische etappes en renners die aan elkaar gewaagd zijn. De absolute koninginnenrit van dit jaar is etappe 16 met aankomst bergop op de Val Martello, na al eerder een beklimming van de eerste categorie. Deze etappe komt na een rustdag waardoor iedereen weer opgeladen is, dat gaat een mooie strijd worden.


Ook etappe 19 is een prachtige maar ook zware rit. Het is namelijk een individuele klimtijdrit van 26,8 kilometer met een gemiddelde hellingsgraad van 8 procent. Hier zullen de winnaars gemaakt worden en verliezers gebroken. Etappe 20 is een schitterend en passend slotstuk voor de Giro van dit jaar, met een slotklim op de Monte Zoncolan. Wie gaat hier winnen en steekt zich in het roze?


De gekleurde truien van de Giro d’Italia


De roze leiderstrui

Opvallend is de leiderstrui van de Ronde van Italië, deze is namelijk roze. De fietstrui heeft deze kleur omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport. Deze krant wordt namelijk op roze papier gedrukt. De trui is ingevoerd in 1931 en wordt na elke etappe aan de leider in de Giro uitgereikt.


De winnaar van vorig jaar Vicenzo Nibali zal zijn kunstje niet opnieuw kunnen overdoen. Hij doet dit jaar een gooi naar de gele trui in de Tour de France. De jonge Nairo Quintana is topfavoriet voor de roze trui dit jaar. Ook Joaquim Rodriquez en Rigoberto Úran zijn grote favorieten en zullen proberen in de bergen het sterkst te zijn. Voor de Nederlanders wordt alles ingezet op het grote talent Wilco Kelderman, een top tien klassering is hun doel.
 De zwarte trui

Bij weinigen bekend is de zwarte trui. Deze trui werd tussen 1946 en 1951 toegekend en was vooral een symbolische prijs voor de wielrenner die als laatste over de finish kwam. Er was echter een echte strijd om deze trui, wielrenners verstopten zich in bars, achter heggen of prikten zelfs hun eigen banden lek. Logischerwijs kende de zwarte trui geen lang bestaan.


Jouw eigen fietstrui

Bij Sportswearonline vind jij mooie en functionele fietskleding voor iedere type fietser. Maar ook fietskleding van grote wielerteams. Shop een fietsoutfit van Orica-Greenedge of BMC en waan je voor even in de Giro! En kom jij er niet uit? Vraag het ons, bij Sportswearonline werken echte sporters die je graag verder helpen.


Giro d’Italia in cijfers

2758 meter is de Cima Coppi dit jaar
249 kilometer telt de langste etappe dit jaar (etappe 11)
96 keer eerder werd de Giro d’Italia verreden
66 keer was een Italiaan het sterkst in de Giro
22 het maximale stijgingspercentage van de Monte Zocolan
22 het aantal teams dat dit jaar gaan strijden om de roze trui
10 jaar geleden overleed Marco Pantani, dit jaar zal de Giro in het teken staan van de Italiaan
9 etappes eindigen bergop, onder andere de voorlaatste etappe
7 het aantal Belgische overwinningen in de Giro
3 tijdritten kent de 97e editie van de Giro


Bronvermelding
italiancyclingjournal.blogspot.nl/2008/02/2008-giro-d-italia-black-jersey.html
gazzetta.it/Giroditalia/2014/en/index.shtml
nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB

Vond je dit artikel leuk om te lezen? Deel het dan via Social Media!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier jouw mening, opmerkingen of tips!
* Je E-mail adres wordt niet vermeld bij je reactie.
* Verplichte velden