Je bekijkt nu Spinning kleding, wat is belangrijk?

Spinning kleding, wat is belangrijk?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fietsen

Spinning, een heerlijke intensieve sport waar altijd enorm veel animo voor is. De fanatiekeling die al vroeg in de sportschool is om zich uit te leven, herken jij je hierin? Misschien herken jij dan ook wel de warme, dampige groepsruimtes waar de spinningles gegeven wordt. En misschien ben of ken jij wel iemand die met een klam, zweterig lichaam en dito kleding het hok uit komt lopen. Zo ja, lees dan vooral even verder!

Spinning kleding, wat is dat eigenlijk?

Ok ik val gelijk met de deur in huis, als ik iemand zie lopen in een compleet wielertenue met sponsors erop, dan klopt het plaatje ook niet helemaal. Maar de tijd van normale katoenen shirts en luchtige broeken zonder functionaliteit ligt gelukkig ook steeds verder achter ons.
 

Functionele spinning kleding zorgt ervoor dat je comfortabeler op de spinningfiets zit en je lichaamstemperatuur goed gereguleerd is. In de sportzaal is het namelijk vaak warm en vochtig, wat eigenlijk overeenkomt met het gevoel wat je zelf hebt bij een intense workout. Door de juiste kleding te dragen voorkom je dit. Wat voor items dit precies zijn kom ik in de volgende alinea even op terug. Spinning kleding bestaat uit een combinatie van fietskleding en onderkleding. Het voert zweet snel weg van jouw lichaam naar de buitenlucht, waardoor je lichaam droger blijft. Ook voert het overtollige warmte snel af door de goede ventilerende eigenschappen. Het resultaat is dat je lichaam stukken koeler aanvoelt, wat ook leidt tot een minder benauwd of beklemmend gevoel.
 

Waaruit bestaat een goede spinning outfit?

Een goede outfit bestaan natuurlijk nooit uit één product, alhoewel dat al wel een groot verschil kan maken. Over design en uiterlijk ga ik het hier niet hebben, want dat is een ondergeschikt item voor dit artikel.
 

Spinningbroek, het belangrijkste van allemaal

Ik begin even bij de spinningbroek, wat mij betreft het belangrijkste onderdeel als je een keus moet maken tussen kledingstukken. Door een korte fietsbroek te dragen met een zeem, voorkom je zadelpijn en zit je comfortabeler op de spinningfiets. Voor de dames, ja een driekwart broek mag natuurlijk ook! Voor de heren, tja, daar raad ik een driekwart broek voor af. De zeem in de fietsbroek geeft extra demping voor op het zadel. De tijden dat deze zemen slecht zaten en je een soort luier droeg zijn gelukkig voorbij, want tegenwoordig zijn de zemen erg geavanceerd in werking en pasvorm.


Ondershirt van Craft of Odlo

Een volgende stap zou een goed ondershirt zijn voor onder je fietsshirtje. Hiermee zorg je namelijk voor optimale vochtafvoer, ventilatie en verkoeling. Bovendien voorkom je met een goed ondershirt dat de kleding aan je lichaam gaat plakken. Een Craft Stay Cool shirt of een Odlo X-Light ondershirt zijn erg goede voorbeelden. Eventueel kun je deze ook dragen zonder iets eroverheen, het is maar net wat jij prettig vindt! Dit gaat er namelijk echt voor zorgen dat jouw lichaam een stuk comfortabeler en prettiger aan voelt. Je kleding trouwens ook, want deze ondershirts zijn allebei gemaakt van sneldrogend materiaal.


Fietsshirt, singlet of fietstop

Je kunt eventueel ook een mooi fietsshirt aantrekken, alhoewel dat bij spinning niet heel belangrijk is. Het mag ook een functioneel running of fitness shirt zijn, wat jij maar wilt. Maar zorg er dan wel voor dat deze ook over de functionele eigenschappen beschikt zoals de rest van de kleding. Dus een shirt wat vochtafvoerend werkt en goed ventileert. Anders ga je niet de optimale werking voelen welke juist zo prettig is in de warme en klamme spinningruimte.

Handschoenen

Hoewel fietshandschoenen niet essentieel zijn voor het sporten, hebben sommige mensen wel degelijk baat bij het dragen van handschoenen tijdens spinninglessen. Ze kunnen je comfort bieden en de grip op je stuur verbeteren om blaren te voorkomen. 

Spinfietsschoenen

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, zijn specifieke spinfietsschoenen. Deze schoenen hebben een harde zool wat zorgt voor een effectievere krachtoverdracht naar de pedalen. Daarnaast hebben ze een systeem dat ervoor zorgt dat de schoen vast klikt aan de pedalen. Dit geeft een efficiëntere trapbeweging. Je zal merken dat dit een groot verschil kan maken in je prestaties. Ook geven deze schoenen meer comfort waardoor je het langer zal volhouden op de fiets. Houd er wel rekening mee dat het kliksysteem moet passen bij de pedalen van je fiets.