Fietsen in de juiste frequentie
Als je in een groep fietst en je kijkt om je heen naar de andere fietsers dan valt het je op dat niet iedereen dezelfde versnelling rijdt. De een heeft een hogere been frequentie terwijl de ander meer met macht fietst en een zwaardere versnelling gebruikt. Welke verzet is dan het verstandigste?
Als je in een groep fietst en je kijkt om je heen naar de andere fietsers dan valt het je op dat niet iedereen dezelfde versnelling rijdt. De een heeft een hogere been frequentie terwijl de ander meer met macht fietst en een zwaardere versnelling gebruikt. Welke verzet is dan het verstandigste?
Wanneer is het verstandig om met een hoge beenfrequentie (de bekende koffiemolen) te fietsen en wanneer met een zwaarder verzet?
Als je een licht verzet gebruikt dan spaar je energie en hou je een bepaald tempo langer vol. Door het fietsen met een licht verzet (hoog beentempo, lichte belasting) verbeter je je uithoudingsvermogen. Het gebruik van een zware versnelling zorgt voor een hogere belasting op je spieren, die moeten harder werken om de pedalen rond te krijgen. Je kunt hierdoor eerder verzuurd (vermoeid) raken. Je doorbloeding is namelijk minder en er wordt dan minder zuurstof naar je spieren vervoerd. Het gevolg van fietsen met een zwaar verzet is dat je uiteindelijk snelheid verliest, ook kan dit invloed hebben op je basissnelheid op langere termijn. Een ander nadeel is dat de belasting op je kniegewricht hoger is.
Welke trapfrequentie is aanbevolen?
Over het algemeen wordt een frequentie tussen de 90- en 110 omwentelingen gehanteerd. Uiteraard moet een frequentie bij je passen, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Ben je van plan om langere ritten te fietsen, is het aan te raden om te kiezen voor een hogere beenfrequentie met een licht verzet. Dit kan helpen om de uithoudingsvermogen te behouden en overbelasting te voorkomen. Een licht verzet maak het ook gemakkelijker om te herstellen van zware inspanningen, zoals steile hellingen/klimmen en snelle sprints.
Wanneer gebruik je dan wel een zwaar verzet?
Het gebruik van een zwaar verzet heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Stel dat je wordt ingehaald door een scooter die net even iets harder dan jij rijdt en je wilt daarnaartoe rijden dan schakel je even een tandje bij.
Een zwaarder verzet kan dus nuttig zijn bij kortere ritten of bij intensieve trainingen. Het draagt bij aan je kracht en verbeterd je snelheid. Daarnaast kan het trainen in een zwaar verzet van pas komen om je voor te bereiden op grote (uitdagende) races of tijdens het fietsen in moeilijke situaties als sterke wind of steile heuvels.
Als je tijdens een training af en toe een zwaarder verzet gebruikt dan heeft dit een voordelig invloed op je algehele prestatie. Je traint dan én je uithoudingsvermogen en je kracht waardoor je gemiddelde snelheid toeneemt.
Opbouw tijdens het seizoen
Als je in het voorjaar weer begint met het opbouwen van je fietsconditie is het raadzaam om vooral een licht verzet te gebruiken om eerst je uithoudingsvermogen op te bouwen. Later in het seizoen merk je dat je sterker wordt en een zwaarder verzet kunt gebruiken. In het begin voelt het wat onwennig aan maar je zult merken dat je hier snel aan went, het prettig aanvoelt en je het langer vol kunt houden.
Balanceren
Fietsen is eigenlijk een kwestie van balanceren tussen uithoudingsvermogen en kracht. Het kiezen van het juiste verzet heeft een grote invloed op je snelheid, comfort en functionaliteit.
Om het juiste verzet de kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan hoe je persoonlijke conditie ervoor staat, hoe goed in vorm je bent, weersomstandigheden zoals wind en regen. Ook maakt de omgeving waar je fietst verschil. Misschien heb je bijvoorbeeld met heuvels te maken of fiets je op een rechte weg.
Experimenteren met verschillende snelheden
Het beste is om te blijven experimenteren met verschillende versnellingen en beenfrequenties tijdens je ritten en trainingen. Zo ontdek je wat voor jouw het beste werkt en hoe jij jezelf kunt aanpassen aan verschillende situaties. Vergeet daarbij niet dat je altijd naar je lichaam moet luisteren! Voel je ergens pijn of ongemak? Dan is het verstandig om je versnelling of frequentie aan te passen.