Je bekijkt nu Tips om je hardloop- drive vast te houden!

Tips om je hardloop- drive vast te houden!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Hardlopen

Hoe vaak gebeurd het niet dat je naar een periode van gedisciplineerd hardlopen ineens terugzakt en je hardlopen laat voor wat het was. In deze blog lees je hoe je het hardlopen kunt volhouden.

TIPS om je hardloop-drive vast te houden!

Je wilskracht kun je trainen! 

Is jouw zelfdiscipline momenteel ver te zoeken? Heb jij de laatste tijd net iets te veel met Netflix op de bank gehangen en gezellige borrels bijgewoond? Alles onder het mom: ‘morgen pak ik het hardlopen op’. Betrap jij jezelf er op dat je dit soort sportvoornemens vaak een week volhoudt en ze dan weer verslonst? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je hardloop-drive vasthoudt? Dit heeft alles te maken met wilskracht. Tsja…dat is het intrappen van een open deur. Maar wist je dat je die wilskracht heel gemakkelijk kunt trainen? Wij geven je een aantal tips om je voornemens vast te houden.

Routine

Zorg voor routine! Pak op zondag je agenda en bepaal op welke dagen jij de deur uitgaat om hard te lopen. Woensdagochtend en vrijdagmiddag bijvoorbeeld. Zo arriveer je op werk met een trots gevoel en kun je vrijdag voldaan het weekend inluiden. Markeer deze dagen in je agenda of schrijf ze op een whiteboard in je keuken. Zo is er geen ontkomen meer aan en zijn excuses als: ‘te druk’, ‘hoofdpijn’, ‘moe’, ‘te veel spierpijn’ niet aanvaardbaar.

Zoek een buddy

Zoek een stok achter de deur in de vorm van een sportmaatje! Ga op zoek naar een ‘lotgenoot’ die 2 of 3 keer in de week met jou wil sporten. Zo motiveer je elkaar en houd je elkaar scherp. Een geplande sportafspraak zeg je namelijk niet zomaar af. Bovendien is het leuker om samen naar een doel toe te werken… Kijk of je aan het einde van de maand samen 10 km kunt lopen of spreek af om samen naar een bepaald sportevent toe te werken. Samen een doel nastreven werkt motiverend.

Meet je resultaten

Installeer een sport-app, zoals Strava, die jouw activiteiten en vooruitgang monitort. Strava houdt met GPS de basics bij van je hardloopsessie: tijd, afstand, snelheid en een routekaart van waar je op welk tijdstip hebt gelopen. Bovendien geeft de app een mooi weekoverzicht van de door jouw gemaakte kilometers. Hoe gaaf is het als je dit getal elke week een beetje ziet oplopen. Wil je heel gestructureerd aan de slag gaan met hardlopen? Strava heeft ook de mogelijkheid om een ‘wekelijks doel’ in te stellen.

Beloon jezelf

Gun jezelf af en toe iets door je sport-garderobe uit te breiden. Als je jezelf goed voelt in je sportkleding krijgt je zelfvertrouwen een boost! Bovendien geeft het veel voldoening als je na een aantal weken hardlopen merkt dat je je sportkleding een maatje kleiner kunt aanschaffen. 

Zorg voor voldoende nachtrust

Deze klinkt misschien wat cliché… Iedereen weet hoe belangrijk goede nachtrust is. Maar wist je dat te weinig slaap ook heel veel effect heeft op je wilskracht? Na een korte, brakke nacht bijtanken met koffie of snelle suikers laat jou niet beter voelen. Wanneer je regelmatige nachten maakt en 7/8 uur slaap pakt wordt je uitgerust wakker. Dit doet veel met je je energieniveau en maakt het bovendien gemakkelijker om ’s ochtends fris en fruitig in je hardloopschoenen te schieten.

Zorg voor de juiste schoeisel, kleding en accessoires

Lopen met (lichte) klachten zorgt ervoor dat je niet uitkijkt naar de volgende keer hardlopen. Voorkom blessures door goed naar je lichaam te luisteren en goede kleding, schoenen op maat en mogelijk compressie kousen te dragen. Mocht je in jouw opbouw veel spierpijn ervaren kunnen Herzog PRO Sport Compressiekousen een uitkomst bieden. Door het dragen van Herzog kousen tijdens het hardlopen steun en stimuleer je je kuitspieren en zorgt ervoor dat de schokbelasting op het onderbeen efficiënter wordt opgevangen. Hierdoor ontstaat er minder spierschade en voorkom je vervelende beginners-blessures.

Stel een doel

Als je merkt dat je het lopen niet kunt volhouden en regelmatig weer opnieuw moet beginnen dan werkt het ook goed om een doel te stellen. Deze doelen kunnen variëren tussen het lopen van een bepaalde afstand, een bepaalde tijd of het deelnemen aan een loop. Doelen stellen zorgt ervoor dat je wellicht vaker het hardlopen door laat gaan dan zonder doel.

Veel succes!