Je bekijkt nu Hockey tips in 2023

Hockey tips in 2023

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Hockey

Hockey is een sport die zich voortdurend blijft ontwikkelen. Of je nu een ervaren speler bent of net begint, het is altijd goed om zo nu en dan je eigen je spel onder de loep te nemen. In dit blog geef ik je een aantal tips waarmee je jij hockeyspel up to date houdt anno 2023!

Investeer in je hockey uitrusting

De technologie wordt steeds geavanceerder, zeker nu we in 2023 leven. Van lichtgewicht schoenen die ontworpen zijn voor maximale snelheid en behendigheid tot high-tech sticks die zijn aangepast aan jouw leefstijl. Nou zal een beginner niet meteen denken aan een high-tech hockey stick, toch is het goed je bewust te zijn van de juiste uitrusting waarmee jij maximaal kan presteren.

Minstens zo belangrijk is het dragen van beschermende uitrusting. Denk hierbij aan een bitje om je gebit te beschermen, de juiste hockey schoenen, scheenbeschermers (de naam zegt het al) en handschoenen voor meer grip.

De technologie aan je zijde

Je zal er misschien niet meteen aan denken bij een sport als hockey. Toch is gebruik maken van de technologie een geweldige manier om je speltactiek te verbeteren. Er zijn momenteel bijvoorbeeld veel apps beschikbaar die je kunnen helpen bij je techniek, om je conditie op pijl te houden of zelfs je spelstrategieën aan te scherpen. Daarnaast kan je gebruik maken van video-analyse om je spel terug te zien. Zo kan je zien waar jij je mogelijk in kunt verbeteren.

Ook zijn er genoeg online platforms waar je de laatste updates voor jouw spel kunt teruglezen of met mede sportliefhebbers jouw hockey tactieken kunt bespreken. Lukt het je bijvoorbeeld niet om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen, is een platform een mooie manier om, door middel van vragen nieuwe ideeën op te doen. Heb je zelf de nodige ervaring en wil je andere hockey fanaten graag te hulp staan? Dan is een platform een leuke manier om dit uit te voeren.

Hoe krijg je een goede conditie voor hockey?

Hockey vereist een flinke mate van fitheid. Het is een intensieve sport waarbij je naast snelheid ook uithoudingsvermogen nodig hebt. Om goed fit te zijn voor een nieuw hockeyseizoen geven wij je een paar tips:

Interval

Omdat hockey een interval sport is, blijft het belangrijk om interval trainingen toe te passen in je trainingsschema. Dit houdt in dat je korte, intensieve oefeningen doet, zoals sprints, afgewisseld met rustmomenten. Het is daarom niet aan te raden om een half uur lang onafgebroken te gaan hardlopen.

Conditie opbouwen

Een interval training mag dan wel belangrijk zijn, toch moet je ook werken aan je uithoudingsvermogen op de lange termijn. Minder intensieve cardio oefeningen die langer vol te houden zijn zijn hier geschikt voor. Zoals eerder verteld, is het niet verstandig om een flink eind te gaan hardlopen om dit te verbeteren. Wat je wel kunt doen is een lange fietstocht maken of een aantal kilometers lopen in een gematigd tempo, voor de gene die de pas erin wil zetten.

Hockey krachttraining

Krachttraining voor hockey is specifiek bedoeld om de spieren te versterken die je tijdens het spel het meest gebruikt. Het helpt je om sneller en sterker te worden door de uithoudingsvermogen van je spieren naar een hoger level te brengen. Ook niet onbelangrijk: met de juiste training neemt de kans op blessures af. Enkele specifieke soorten oefeningen om te doen als onderdeel van je krachttraining zijn:

  • Beenoefeningen: Squats, Lunges en Deadlifts zijn uitstekende oefeningen om je beenspieren te versterken.
  • Kernoefeningen: Je buik en rugspieren zijn essentieel voor balans en kracht tijdens een hockeyspel. Goede oefeningen voor deze spieren zijn Core-oefeningen zoals Russische twists en Planken.
  • Je bovenlichaam trainen: Je hockeystick gebruiken vereist kracht in je armen, borst en schouders. Ga voor pull-ups, push-ups en dumbbell rows om deze spieren te versterken.
  • Balansoefeningen: Om je evenwicht en coördinatie te verbeteren, helpen oefeningen op een evenwichtsbord of bosu-bal hier goed bij.

Om blessures te voorkomen en zeker wanneer je nog herstellende bent van een blessure, is het is aan te raden om een trainer of fysiotherapeut te benaderen voordat je met een kracht trainingsprogramma begint.

Technische vaardigheden verbeteren

Werk regelmatig aan je basisvaardigheden zoals dribbelen, schieten, tackelen en passen. Besteed veel aandacht aan beide zijden van je lichaam om als speler veelzijdig inzetbaar te zijn.

Succesvolle teams

Hockey is natuurlijk een teamsport en een goede samenwerking kan daarin een groot verschil maken in winnen of verliezen. Leer hoe je op een juiste manier communiceert op het veld en vind daarmee je rol binnen een team.

Wees consequent met oefenen

Zoals bij elke sport, zorgt oefenen ervoor dat je beter wordt in hockey. Met regelmaat in trainen, alleen of met je team, verbeter je je vaardigheden en zal je dit terugzien tijdens een hockeywedstrijd.