Je bekijkt nu Hoe lang bestaat padel al?
Hoe lang bestaat padel al?

Hoe lang bestaat padel al?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Padel

Padel, een sport die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, heeft een interessante ontstaansgeschiedenis en heeft zich wereldwijd verspreid. In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong van padel, wie het heeft uitgevonden, hoe het in Nederland terechtkwam, en wat deze sport zo uniek maakt.

De Oorsprong van Padel

Waar en wanneer is padel ontstaan?

Padel ontstond voor het eerst in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De geestelijke vader van de padelsport was Enrique Corcuera, een welgestelde Mexicaanse zakenman. Opmerkelijk genoeg ontstond padel uit een behoefte aan ruimte. Corcuera wilde oorspronkelijk een tennisbaan in zijn tuin bouwen, maar vanwege de beperkte beschikbare ruimte besloot hij een geheel nieuwe sport te creëren. Hij paste de regels, rackets en terreinafmetingen van tennis aan om een nieuw en opwindend spel te creëren.

Wat betekent het woord padel?

Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en een hekwerk. Deze omheining maakt het spel uniek en creëert nieuwe strategische mogelijkheden.

De Verspreiding van Padel

Wie heeft padel uitgevonden?

Hoewel Enrique Corcuera de sport heeft bedacht, was het zijn vriend Manuel die de naam ‘rebotenis’ bedacht, afgeleid van rebound-tennis. Toen het spel internationaal populair werd, kwamen de Argentijnen met de naam “paddle”. Uiteindelijk werd de naam “padel” universeel aangenomen voor deze opkomende sport.

Waar wordt padel het meest gespeeld?

Padel heeft in de afgelopen decennia wereldwijd terrein gewonnen. In Argentinië is padel uitgegroeid tot een nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen spelers. In Spanje heeft padel zelfs voetbal ingehaald als de meest populaire sport, met 5 miljoen spelers. Het is belangrijk op te merken dat padel niet langer beperkt is tot Latijns-Amerika en Europa, maar wereldwijd wordt beoefend, met ongeveer 10 miljoen spelers over de hele wereld.

Padel in Nederland

Hoe lang bestaat padel in Nederland?

In Nederland heeft padel relatief recent voet aan de grond gekregen. De sport werd geïntroduceerd door niemand minder dan voetbaltrainer Guus Hiddink. Tijdens zijn verblijf in Spanje raakte Hiddink bekend met padel en besloot het naar Nederland te brengen. In 2015 werd de eerste padelbaan in Nederland aangelegd om de sport te promoten. Sindsdien heeft padel gestaag aan populariteit gewonnen.

Wie bracht padel naar Nederland?

Voetbaltrainer Guus Hiddink speelde een cruciale rol bij de introductie van padel in Nederland. Zijn enthousiasme voor de sport en de wens om het naar zijn thuisland te brengen, leidde tot de aanleg van de eerste banen en de verspreiding van padel in Nederland.

Hoe populair is padel in Nederland?

Hoewel padel in Nederland later werd geïntroduceerd dan in sommige andere landen, heeft het de afgelopen jaren aanzienlijke groei doorgemaakt. In oktober 2021 waren er al 755 padelbanen in Nederland, een duidelijk teken van de groeiende populariteit van de sport onder Nederlandse spelers.

Wat maakt Padel uniek?

Wat maakt padel leuk?

Een van de grootste aantrekkingskrachten van padel is de toegankelijkheid. De eenvoudige spelregels stellen beginners in staat snel een fatsoenlijk spel te spelen en plezier te hebben. Zelfs als je net begint, kun je al snel het tempo van het spel oppikken en een goede workout krijgen. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van padel over de hele wereld.

Is padel duur?

Een ander aspect dat padel aantrekkelijk maakt, is de betaalbaarheid. De kosten van padeltraining variëren van ongeveer €40 tot €100 per uur. Dit tarief blijft hetzelfde, ongeacht of je met vier personen speelt of alleen. Gemiddeld kost een training dus tussen de €10 en €25 per persoon, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Dubbels en singles als spelvormen

Padel wordt meestal gespeeld als dubbelspel, waarbij teams van twee tegen elkaar strijden. Deze spelvorm benadrukt zowel sociale interactie als strategische samenwerking tussen teamleden. Hoewel singles ook mogelijk is, is het fysiek veeleisender vanwege de grotere ruimte die één speler moet bestrijken.

De padelwereld

Padel is een relatief jonge sport die zijn oorsprong vond in Mexico en sindsdien over de hele wereld is verspreid. In Nederland heeft voetbaltrainer Guus Hiddink een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de sport. Padel staat bekend om zijn toegankelijkheid, betaalbaarheid en het feit dat het zowel sociaal als competitief kan zijn. Met een groeiend aantal banen en enthousiaste spelers is het duidelijk dat padel hier is om te blijven en steeds meer mensen over de hele wereld aantrekt. Of je nu een ervaren speler bent of net begint, padel biedt een leuke en uitdagende sportervaring voor iedereen.