Je bekijkt nu Wat is padel?

Wat is padel?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Padel

Padel is een racketsport die kenmerken heeft van tennis, badminton en squash. Sinds een aantal jaren is het steeds populairder geworden in Nederland, maar ook veel andere delen van de wereld.

Oorsprong

Padel is ontstaan in Mexico rond het einde van de jaren 60. De sport is bedacht door Enrique Corcuera. Deze sport werd in Spanje geïntroduceerd door Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Corcuera. Door de jaren heen groeide de populariteit van padel uit in Spanje en Latijns-Amerika. 

In Nederland begon de opmars rond het jaar 2010. De sport werd steeds populairder door het sociale aspect en omdat het vrij toegankelijk is. Doordat het een mix van tennis en squash bevat, kunnen mensen die bekend zijn met deze sporten vrij makkelijk starten met padel. Daarnaast is padel minder fysiek belastend dan tennis, waardoor het aantrekkelijker is voor een breed scala aan mensen van verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus. 

Daarnaast spelen de opkomst van padelclubs en de bijbehorende faciliteiten in het hele land een grote rol. Deze faciliteiten zorgen ervoor dat de drempel voor mensen om padel te proberen laag blijft. Padel wordt tegenwoordig gezien als een van de snelst groeiende sporten in Nederland. 

Wat zijn de spelregels?

Je speelt padel in een rechthoekig veld, met glazen wanden en hekwerk eromheen. Meestal speel je het spel in een dubbelspel, dus twee spelers aan elke kant. De opslag moet onderhands worden gedaan en de bal moet eerst in het diagonale servicevak van de tegenstanders stuiteren. Zolang de bal nog binnen de juiste speelhelft landt, mag de bal na het stuiteren wel op de grond worden teruggespeeld. Vervolgens kan de bal zonder stuiteren worden teruggespeeld, indien hij boven heuphoogte zit.

Het doel van padel is om de bal zo te spelen, dat de tegenstander deze niet correct kan terugslaan, waardoor je punten kan scoren. Het eerste team dat zes games wint, is de winnaar. Er wordt een tiebreak gespeeld indien er een gelijke stand van 5-5 in games ontstaat.

Het verschil tussen tennis en padel

Zoals ik eerder al vertelde heeft padel wat overeenkomsten met tennis. het zijn beide racketsporten die gespeeld worden in een rechthoekig veld. Padel heeft een soortgelijke puntentelling als tennis en de ballen zijn vergelijkbaar.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen tennis en padel:

  • Padelbaan: Het rechthoekige speelveld van padel is kleiner en wordt omringd door muren van glas of gaas. De bal mag, voordat hij wordt teruggespeeld, de muren raken. Tennis wordt in een groter en open speelveld gespeeld, waarbij de bal tussen de lijnen van het veld moet blijven
  • De bal: Bij padel gebruik je een bal die minder druk heeft, waardoor deze minder stuitert dan bij tennis.
  • Padel racket: In tegenstelling tot tennisrackets hebben de rackets van padel geen snaren. Padelrackets worden meestal gemaakt van compositiemateriaal en zijn ronder qua vorm (ofwel druppelvormig). Tennisrackets hebben een ovale vorm.
  • Het spel: Over het algemeen wordt padel gespeeld in een dubbelspel (2 op 2). Enkelspel (1 op 1) is zeker mogelijk, maar wel minder gebruikelijk. Bij tennis kan zowel 1 op 1 als een dubbelspel gespeeld worden.
  • Techniek: Omdat de bal na de stuit tegen de muur gespeeld mag worden bij padel, vereist het minder fysieke kracht dan tennis. De focus ligt meer op controle van de bal dan op kracht.
  • Puntentelling: De puntentelling is in feit hetzelfde als bij tennis. Het verschil zit hem voornamelijk in hoe de service bij padel wordt uitgevoerd.
  • De service: Bij tennis wordt de bal bovenhands geserveerd, terwijl je bij padel onderhands serveert.

Padelkleren

Om vrij te bewegen tijdens het spelen, is het handig om comfortabele kleding te dragen. Specifieke padelschoenen bieden je de juiste grip en ondersteuning tijdens het bewegen.

Je kan overweg om een cap of zonnebril mee te nemen voor je het veld op gaat. Polsbandjes kunnen handig zijn om zweet op te vangen. Zweet zorgt ervoor dat je grip verliest op je racket. Wanner je je grip wil verbeteren, kan je overgrip gebruiken. Dit is een tape om rond het handvat van je racket te wikkelen. Deze tape zorgt voor meer comfort bij het vasthouden van je racket.

Omdat padel fysiek veel van je lichaam vraagt, is het belangrijk goed te blijven drinken. Neem altijd een fles wat of sportdrank mee om optimaal te kunnen sporten!