Je bekijkt nu De meest bekende schaatsers van ons land

De meest bekende schaatsers van ons land

Schaatsen is een sport die diep geworteld zit in onze cultuur. Of het nu gaat om het schaatsen op natuurijs, de spanning van de kortebaanwedstrijden, of de indrukwekkende prestaties op het hoogste niveau bij de Olympische Spelen, schaatsen heeft ons hart veroverd. Maar wie zijn nou echt de bekendste schaatsers van ons land? In deze blog duiken we in de geschiedenis en hedendaagse wereld van het schaatsen om deze vraag te beantwoorden. Meer informatie over schaatsen? Kunt u onze meest recente blogs bezoeken zoals: welke verschillende type schaatsen zijn er? 

Sven Kramer

Zonder twijfel een van de grootste schaatslegendes in onze geschiedenis. Sven Kramer heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. Achtvoudig wereldkampioen allround, talloze wereldtitels op afstanden, en meerdere Olympische gouden medailles. Kramer staat bekend om zijn dominantie op de 5.000 en 10.000 meter. Zijn techniek, doorzettingsvermogen en consistentie hebben hem een plek in de schaatsgeschiedenis bezorgd.

Ireen Wüst

Wanneer we het over veelzijdigheid en dominantie hebben, kunnen we niet om Ireen Wüst heen. Ze heeft over een lange periode successen geboekt op zowel de middellange als de lange afstanden. Met meerdere Olympische medailles, waaronder goud op vier opeenvolgende Olympische Spelen, is Wüst een fenomeen.

Ard Schenk

In de jaren ’70 was Ard Schenk de koning van het ijs. Met zijn sierlijke techniek en uitzonderlijke snelheid domineerde hij de schaatswereld. Drievoudig wereldkampioen allround en drievoudig Olympisch kampioen, Schenk is een icoon uit de gouden tijd van het schaatsen.

Atje Keulen-Deelstra

Voor velen misschien een minder bekende naam, maar Atje was in de jaren ’70 de koningin van het ijs. Ze was een late bloeier, maar wist desondanks drie wereldtitels allround op haar naam te schrijven en behaalde diverse Olympische medailles.

Jan Blokhuijsen en Koen Verweij

Deze twee moderne schaatsers hebben niet alleen indruk gemaakt met hun individuele prestaties, maar ook als onderdeel van het Nederlandse team bij de ploegenachtervolging. Samen met Sven Kramer domineerden ze dit onderdeel jarenlang op wereldniveau.

Yvonne van Gennip

In 1988 verraste Yvonne van Gennip de wereld door in Calgary drie gouden Olympische medailles te winnen. Hiermee versloeg ze de tot dan toe dominante Oost-Duitse schaatssters en werd ze een nationale heldin.

Jutta Leerdam

De schaatswereld zat ophet puntje van haar stoel toen Jutta Leerdam op het toneel verscheen. De jonge schaatsster, bekend om haar fenomenale snelheid en elegantie op de baan, heeft in korte tijd een indrukwekkende status opgebouwd. In 2020 veroverde ze de wereldtitel op de 1.000 meter en samen met haar ex-partner Koen Verweij heeft ze ook succes geboekt op de teamsprint. Op het moment is zij een van de meest spraakmakende figuren in de moderne schaatssport, niet alleen om haar prestaties, maar ook om haar nieuwe relatie met Jake Paul. Een internet beroemdheid die op het moment professioneel boxer is.

Rintje Ritsma

“De Beer van Lemmer” was in de jaren ’90 een van de meest dominante schaatsers. Met zijn krachtige techniek en competitieve instelling behaalde hij zes wereldtitels allround.

Het is onmogelijk om alle schaatshelden te noemen, maar deze lijst geeft een goed overzicht van de grootheden uit de schaatswereld van ons land. Het mooie aan schaatsen is de combinatie van techniek, kracht, tactiek en mentale weerbaarheid. En bovenal, het verbindt ons als natie, zeker wanneer de wateren bevriezen en de toertochten beginnen.

Waarom is schaatsen zo populair in Nederland?

Schaatsen is meer dan alleen een sport in Nederland; het is een integraal onderdeel van onze cultuur en geschiedenis. Door de geografie van Nederland hebben we veel waterwegen en een lage ligging. Dit zorgt in de wintermaanden vaak voor bevroren grachten en meren. Dit bood vroeger al de perfecte gelegenheid als vorm van transport en recreatie. Historische evenementen zoals de Elfstedentocht, hebben de liefde voor de sport alleen maar versterkt. Daarnaast heeft Nederland natuurlijk al die bekende schaatshelden die op internationaal niveau domineren, wat nationale trots en interesse in de sport trekt. De combinatie van natuurlijke omstandigheden en historische tradities maakt schaatsen tot een van de meest geliefde tradities van Nederland. Benieuwd naar wie het schaatsen heeft uitgevonden? Klik dan op het linkje en lees meer.

Schaatsen is meer dan een sport in ons land; het is een passie, een traditie en een eerbetoon aan degenen die voor ons de paden op het ijs hebben geëffend. Onze helden, zowel van vroeger als nu, hebben nieuwe generaties geïnspireerd om hun dromen na te jagen en zelf ook een stukje geschiedenis te schrijven. Ben je benieuwd naar de top 5 plekken waar jij moet schaatsen? Klik dan op de link en lees meer.