Je bekijkt nu Waar is de schaats uitgevonden?

Waar is de schaats uitgevonden?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Schaatsen

Er zijn maar weinig sporten die zo verankerd zijn in de cultuur van een land als schaatsen in Nederland. Maar waar en hoe is schaatsen eigenlijk ontstaan? En waar komt de term ‘Noren’ vandaan? Laten we samen deze ijskoude geschiedenis induiken.

Hoe is schaatsen ontstaan?

Het schaatsen zoals wij dat kennen, heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Maar het begon allemaal met de simpele behoefte om zich sneller en efficiënter over ijs te bewegen. Uit onderzoek van Federico Formenti en Alberto Minetti blijkt dat de Finnen ongeveer 5.000 jaar geleden de eersten waren die schaatsen ontwikkelden. Ze gebruikten geslepen dierlijke botten die ze onder hun voeten bonden. Dit was een ingenieuze oplossing om sneller op het ijs te kunnen bewegen. Maar hoe is de schaatssport precies ontstaan? Dat is een verhaal dat verder gaat dan alleen de Finnen.

Waar is het allemaal begonnen?

Als we kijken naar de oudste vondsten van schaatsen, dan zien we dat deze rond 1225 uit Dordrecht en Amsterdam komen. Opmerkelijk is dat er in Vlaanderen zelfs nog oudere afbeeldingen te vinden zijn. Toch bleef men in bepaalde delen van Nederland, zoals Friesland, nog eeuwen op deze botjes schaatsen. Het is onduidelijk welke naam men destijds aan deze vroege schaatsen gaf.

Kunstschaatsen heeft ook een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Na overwaaien uit Amerika werd in 1917 in Nederland de eerste kunstrij-wedstrijd gehouden. Door de komst van kunstijsbanen is de beoefening van het kunstrijden en ijsdansen flink toegenomen, met in 1951 de eerste nationale kampioenschappen.

Waarom heten Noren, Noren?

De term ‘Noren’ heeft zijn oorsprong in het Noord-Germaanse volk. Zij noemden zichzelf ‘nordmenn’, wat in het Noors vertaald kan worden naar “Noordmannen” – ofwel mannen (of mensen) van het Noorden. Het Nederlandse woord “Noormannen”, wat we vaak associëren met de Vikingen, is mogelijk hieruit afgeleid. Het is dus een interessant stukje taalkunde dat de naam van een schaats verbindt met een historisch volk.

Nederland op ijs

Schaatsen en Nederland gaan hand in hand. Maar waarom? Ons land kent veel oppervlaktewater, dat vroeger een bijna ononderbroken netwerk vormde tot diep in de bewoonde wereld. Denk bijvoorbeeld aan de grachten in de steden. Onze winters zijn daarnaast over het algemeen minder streng, waardoor het oppervlaktewater vaak bevroor en men zich hier gemakkelijk kon verplaatsen op schaatsen. Dit maakte van Nederland een waar schaatsen paradijs.

Nederland heeft zich ook op het internationale toneel bewezen als schaatsland. We hebben 55 medailles behaald en staan derde in het totale medailleklassement voor schaatsen. Ook de klapschaats, een revolutie in de schaatssport, komt uit Nederland. Deze werd in 1980 uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau.

Schaatsen is meer dan een sport

Schaatsen is niet alleen een sport, maar ook een manier van verplaatsen, een traditie en een bindmiddel voor vele Nederlanders. Van de Elfstedentocht tot het gezellig samenkomen op lokale ijsbanen, schaatsen is diep verankerd in de Nederlandse cultuur. Dus de volgende keer dat je je schaatsen aantrekt, denk dan terug aan deze rijke geschiedenis en geniet van elke glijdende beweging. En als je meer wilt weten over de fascinerende geschiedenis van schaatsen, wil je weten wie de uitvinder van het schaatsen is? Klik dan op de link en lees het artikel.

De oorsprong en evolutie van kunstschaatsen

Kunstschaatsen, een elegante en artistieke sport, heeft door de jaren heen een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Het ontstaan van kunstschaatsen dateert van vele eeuwen geleden, toen mensen begonnen te schaatsen op bevroren meren en rivieren als vorm van vervoer en vermaak.

Topmerken in Kunstschaatsen

Wanneer je jezelf in deze sport wilt bekwamen, is het van essentieel belang om goede schaatsen te hebben die comfort en prestaties garanderen. Merken als Edea, Risport en Jackson zijn enkele van de beste in de branche. Het is belangrijk te vermelden dat elke fabrikant zijn eigen pasvorm heeft, net zoals bij gewone schoenen. Bijvoorbeeld, Risport schaatsen zijn doorgaans smaller en vallen kleiner dan Edea en Jackson. Daarom is het raadzaam om verschillende merken en modellen te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.

De juiste sokken voor Noren

Bij het schaatsen op noren is de keuze van sokken cruciaal. Het is aanbevolen om dunne sokken van wol of moderne kunstvezels te dragen. Deze sokken zorgen ervoor dat de voeten warm blijven, zonder dat de schoenveters extreem strak aangetrokken hoeven te worden, waardoor de doorbloeding optimaal blijft.

Het belang van goede enkelbescherming

Tijdens het schaatsen is het van groot belang om je enkels te beschermen. Zelfs als de schaatsen niet bijzonder scherp zijn, kunnen ze bij een verkeerde beweging snijwonden veroorzaken. Het is mogelijk om je eigen enkels te raken met de ijzers bij een misstap. Daarom is het dragen van scheen- en enkelbeschermers essentieel.

Waarom schaatspakken zo strak zitten

Schaatspakken zijn ontworpen om atleten te helpen hun maximale snelheid te bereiken. Een strak schaatspak vermindert de tegenwind aanzienlijk, waardoor schaatsers sneller kunnen gaan. Echter, deze pakken zijn niet bijzonder warm, dus het is essentieel dat schaatsers warm blijven tijdens het inrijden.