Je bekijkt nu Waar moet je rekening mee houden als je gaat schaatsen?

Waar moet je rekening mee houden als je gaat schaatsen?

Schaatsen kan zowel als een recreatieve bezigheid als professionele sport beoefend worden. Echter zijn er voordat je begint met schaatsen een paar onderdelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke zaken.

Waar moet je op letten bij het kopen van schaatsen?

Om de juiste schaatsen te vinden is het belangrijk dat je kijkt naar verschillende onderdelen van een schaats. Er zijn verschillende soorten schaatsen, benieuwd naar welke typen er allemaal zijn, klik dan op de link.

De pasvorm van een schaats is belangrijk om onder andere blaren te voorkomen. Bij te grote schaatsen kan het zijn dat je de controle verliest en bij te kleine kan je pijn krijgen omdat je voeten worden afgekneld. 

Het soort materiaal waarvan de schaats gemaakt is, moet een goede ondersteuning bieden. Leer is een stevig en kwalitatief goed materiaal, naast dat het ondersteuning biedt geeft het ook goede ondersteuning. 

De sluiting van een schaats kan zowel bestaan uit veters of klittenbandaansluitingen, op deze manieren kunnen schaatsen worden dicht gemaakt. Klittenband vergemakkelijkt het proces, terwijl je met veters zelf kan bepalen hoe strak je de schaats wil. De keuze tussen sluitingen van een schaats ligt bij jouzelf. 

Nieuwe schaatsen zijn over het algemeen niet voorgeslepen. Als jij veilig wil kunnen schaatsen is het van belang om dit toch te laten doen bij het aanschaffen van jouw schaatsen. Ook helpt het slijpen van schaatsen bij het optimaliseren van jouw schaatsprestaties.

Wat moet je allemaal meenemen naar de schaatsbaan?

Ben je van plan om te gaan schaatsen en weet je niet wat je moet meenemen? Dit hebben wij voor jou op een rijtje gezet met de essentiële items die jij moet meenemen naar een binnen- of buitenschaatsbaan.

Bescherming:
Voor beginners is het slim om een helm mee te nemen. Het gebruiken van een helm kan je een hoop problemen schelen wanneer je op je hoofd valt. Je kan ook gebruik maken van knie- of pols beschermers om andere blessures te voorkomen.
Handschoenen:
Als je gaat schaatsen is het meestal koud. Wanneer jij handschoenen aan doet heb je warmere handen en kan je voorkomen dat je schaafwonden krijgt.
Warmhoud spullen:
Na het schaatsen is het altijd lekker om gezellig een warm drankje te drinken, denk aan warme chocolademelk of thee. Het is niet alleen lekker maar houdt je ook warm van binnen.
Kleingeld:
Het is handig om kleingeld mee te nemen, hiermee kan je namelijk kluisjes van betalen voor het opbergen van je spullen.

Schaatsen en de benodigdheden

Naast de essentiële items, kan je ook nog verschillende spullen meenemen die het schaatsen makkelijker maakt.

  1. Slijptools: Handig om je schaatsen scherp mee te houden
  2. Schaatsbeschermers: Bescherming voor je schaats bladen buiten de ijsbaan.
  3. Schaatstas: Om je schaatsbenodigdheden makkelijk mee te nemen

Wat voor kleding draag je tijdens het schaatsen?

Nu we alle essentiële items en items die het schaatsen vergemakkelijken hebben besproken, is het tijd voor welke kleding je het beste kan dragen met het schaatsen. Het is belangrijk om de juiste kleding te dragen die zowel comfortabel zit als veilig is. 

Thermokleding

Thermokleding is speciaal gemaakt voor koude omstandigheden. Het zorgt ervoor dat je lichaam geen warmte verliest en dus niet koud krijgt. Thermokleding voert vocht af waardoor je de warmte behoudt zonder te zweten. 

Meerdere kledinglagen

Het creëren van laagjes van je kleding heeft veel effect als je warmte wil vasthouden. Het is effectiever dan wanneer je een dikke laag kleding aandoet. Je kan met meerdere laagjes altijd één laag uit doen als je het warm krijgt.

Water- en winddichte bovenlaag

Wanneer jij op het ijs valt, wordt je nat. Daarom kan waterdichte kleding fijn zijn om aan te hebben tijdens het schaatsen. Zo houd je lichaam de warmte vast en wordt je niet kouder vanwege de natte plek. Ook als je op natuurijs aan het schaatsen bent en het waait hard, is het fijn om winddichte kleding aan te hebben.

Strakke maar flexibele kleding

Met schaatsen ben je veel in beweging, je wil dan wel dat jouw kleding lekker zit. Het is slim om goed na te denken welke kleding jij aan wil doen tijdens het schaatsen. Zorg ervoor dat je geen sjaals of loshangende accessoires om hebt. Je kan namelijk blijven hangen achter je sjaal als deze per ongeluk op het ijs valt.

Hoge sokken

Door het dragen van hoge sokken blijven zowel je benen als voeten warm. Daarnaast kan het ook helpen met het voorkomen van blaren. Het is daarom belangrijk om goede sokken aan te trekken met schaatsen.