Je bekijkt nu Wat zijn de meest populaire schaatsen in Nederland?

Wat zijn de meest populaire schaatsen in Nederland?

Schaatsen is meer dan alleen een sport of hobby in Nederland; het is een groot onderdeel van de Nederlandse cultuur. Zodra de wateren bevriezen, wordt elke plas, meer of gracht een speeltuin voor jong en oud. In deze blog duiken we in de meest populaire schaatsen, van de populairste merken tot de traditionele elfstedentocht. 

De populaire schaatssoorten

  • Noren: Met hun lange, rechte ijzer zijn noren perfect voor lange afstanden, vooral op natuurijs. Of je nu kiest voor hoge noren voor extra enkelondersteuning of lage noren voor meer flexibiliteit, ze zijn ideaal voor het verkennen van bevroren kanalen en meren.
  • Kunstschaatsen: Herkenbaar aan hun getande voorkant, stellen deze schaatsen kunstrijders in staat om sierlijke bewegingen en sprongen te maken.
  • Hockeyschaatsen: Deze korte, gebogen schaatsen bieden de wendbaarheid die nodig is voor de snelle bewegingen in ijshockey.

Populaire schaatsmerken

In het landschap van schaatsmerken springen enkele namen eruit vanwege hun bewezen kwaliteit en populariteit. Viking staat bekend om zijn superieure schaatsen en wordt zowel door wedstrijdschaatsers als recreatieve liefhebbers geprezen. Daarnaast is er EVO, een merk dat door velen in de schaatsgemeenschap wordt aanbevolen vanwege zijn betrouwbaarheid en prestaties. Raps heeft eveneens een solide reputatie opgebouwd, wat wordt onderstreept door aanbevelingen uit bronnen zoals het Webwoordenboek. Voor degenen die beginnen met schaatsen, is Nijdam een bekend merk dat een breed scala aan instapmodellen biedt. Zandstra, met zijn lange traditie in de schaatswereld, is geliefd om zijn comfortabele pasvorm en duurzaamheid. Als het gaat om shorttrack, is Bont een naam die vaak opduikt, vooral vanwege de samenwerking met bedrijven als Sebra Sports. Voor de ijshockey enthusiasten zijn Bauer en CCM niet weg te denken. Beide merken leveren professionele ijshockeyschaatsen van topkwaliteit en zijn een favoriete keuze onder vele professionele spelers.

Zelfvertrouwen opbouwen op het ijs

Voor degenen die nieuw zijn in de wereld van schaatsen, kan het idee om op ijs te schaatsen intimiderend zijn. De sleutel tot zelfvertrouwen is voorbereiding. Dit betekent het kiezen van de juiste schaatsen, het leren van de basis en, vooral, oefenen. Vraag altijd iemand mee om je te helpen en begin met een stoel voor je.

Eenvoudig schaatsen voor beginners

Beginners die de wereld van schaatsen willen betreden, kunnen overwegen om verstelbare schaatsen met dubbele ijzers te gebruiken. Ze bieden stabiliteit, waardoor je vertrouwen kunt opbouwen terwijl je de basis leert. Ook kun je kiezen voor verstelbare schaatsen, vooral voor kinderen zijn deze schaatsen ideaal. Ze kunnen worden aangepast aan groeiende voeten, zodat je niet elk jaar nieuwe hoeft te kopen. Combinoren zijn ook een goede optie, deze hebben een soort skischoen op de ijzers waardoor ze veel enkelondersteuning bieden en ook nog eens comfort. Als laatst zijn ijshockeyschaatsen een goede keuze, hebben net als de combinoren een soort skischoen waardoor je veel ondersteuning hebt. Ook bieden ze veel wendbaarheid zodat je techniek gemakkelijk onder de knie krijgt.

Het is ook essentieel om te zorgen voor goed passende schaatsen. Te grote of te kleine schaatsen kunnen ongemakkelijk zijn en de leerervaring belemmeren. Het is raadzaam om je voeten te laten opmeten in een gespecialiseerde schaatswinkel en advies in te winnen over welk type schaats het beste bij je past. Ben je benieuwd tussen welke type schaatsen je kan kiezen? Klik dan op de link en lees meer.

Populairste schaatstradities

Wanneer we praten over schaatsen in Nederland, denkt bijna elke Nederlander aan de Elfstedentocht. Hoewel deze al sinds 1997 niet meer gehouden is, is het nog elk jaar een groot onderwerp voor Nederlanders. Deze uitdagende tocht van bijna 200 kilometer , die schaatsers langs elf Friese steden leidt, is een ware beproeving voor het menselijke lichaam. Het wordt alleen gehouden als het ijs dik en stevig genoeg is, wat het een zeldzaam en daardoor zeer speciaal evenement maakt. Maar er zijn ook nog andere populaire schaatstochten, zoals de Molentocht in Kinderdijk en de Blokzijler Merentocht. Elk van deze tochten biedt unieke landschappen en ervaringen, maar allemaal belichamen ze de liefde van Nederland voor schaatsen.

Welke schaatsen zijn het beste?

De “beste” schaatsen hangen af van je behoeften. Voor lange tochten over natuurijs zijn noren ideaal. Maar als je wilt dansen op ijs, zijn kunstschaatsen je beste keuze. En voor sportliefhebbers bieden hockeyschaatsen de snelheid en wendbaarheid die nodig is voor het spel. Eigenlijk zijn er dus geen een soort “de beste.” Het gaat allemaal om je persoonlijke voorkeur.

Nederland en schaatsen gaan hand in hand. Of je nu door schilderachtige landschappen glijdt tijdens een tocht, snelle rondes maakt op een kunstijsbaan of gewoon geniet van een vrije middag op een bevroren vijver, schaatsen biedt iets voor iedereen.

Wil je meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van schaatsen? Bezoek dan onze schaatsen categorie en ontdek wie de uitvinder is van het schaatsen?. Voor algemene informatie over schaatsen, bezoek de link en lees meer. Benieuwd naar andere type schaatsen? Klik dan hier en duik dieper in deze betoverende wereld.