Je bekijkt nu Welke schaatsen gebruik je voor lange afstanden?

Welke schaatsen gebruik je voor lange afstanden?

Als de winter aanbreek en het ijs begint te vriezen, komt bij veel mensen de vraag op: “Welke vragen heb ik nodig?” Schaatsen is een geliefde winteractiviteit en kent vele vormen. Van kunstschaatsen tot shorttrack tot lange afstanden. Maar welke soorten zijn nou het meest geschikt voor lange afstanden? Dat leggen we in deze blog even voor je uit.

De beste schaatsen voor kunstijs vs. natuurijs

Het type ijs waarop je gaat schaatsen is zeker ook een factor voor de keuze van je schaatsten. Er kunnen meerdere factoren zijn waarom je voor bepaalde schaatsen kiest.

  • Kunstijs: wanneer je op kunstijs gaat schaatsen zul je merken dat dit een stuk gladder en vlakker is dan natuurijs. Voor lange afstanden op kunstijs kun je dan het beste op hoge noren schaatsen. Deze bieden meer enkelondersteunening en verminderen de kans op blessures. Ook hebben noren een langer ijzer dan die van bijvoorbeeld kunstschaatsen, waardoor je minder slagen hoeft te maken en je niet zo snel vermoeid raakt. 
  • Natuurijs: natuurijs is een stuk minder glad en kan scheuren bevatten. Hierdoor kan het prettiger zijn om lage noren en tour schaatsen te dragen, deze bieden je meer controle en stabiliteit en hebben net als hoge noren langere ijzers.

Het verschil tussen hoge en lage noren

Hoge noren zijn specifiek ontworpen voor lange afstanden. Ze hebben een hogere schacht die steun biedt aan de enkel. Dit helpt vermoeidheid tegen te gaan en zorgt voor een stabielere rit over langere afstanden.

Lage noren daarentegen hebben een lagere schacht en worden vaak gebruikt voor kortere afstanden en recreatief schaatsen. Ze bieden meer bewegingsvrijheid maar minder enkelondersteuning.

Kunstschaatsen vs. normale schaatsen

Het is belangrijk om het verschil tussen kunstschaatsen en normale schaatsen te kennen, vooral als je van plan bent om lange afstanden af te leggen. Kunstschaatsen zijn ontworpen voor figuren en trucjes op het ijs. Ze hebben vaak een getande voorkant, die helpt bij het maken van sprongen en pirouettes. Voor lange afstanden zijn ze echter niet ideaal vanwege hun ontwerp en beperkte enkelonderseteuning. Normale schaatsen, oftewel noren zijn juist ontworpen voor lange afstanden en snelheid. Ze bieden een soepelere en efficiënte rit voor de schaatser, wat belangrijk is voor lange tochten. Ben je benieuwd welke types schaatsen er nog meer zijn? Lees hier meer.

Welke sokken draag je in noren?

Niet alleen de juiste schaatsen zijn belangrijk, maar je moet de rest natuurlijk ook op orde hebben. Zoals sokken, de juiste kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en pijnlijke rit. Over het algemeen wordt aangeraden om dunne, synthetische of merinowol sokken te dragen. Ze bieden voldoende warmte zonder de pasvorm van de schaats te beïnvloeden. Te dikke sokken kunnen leiden tot slechte bloedcirculatie en koude voeten. Ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden voor schaatsen? Klik dan op de link en lees onze blog.

De evolutie van het schaatsdesign

De ontwikkeling van schaatsen heeft de afgelopen decennia niet stilgestaan. In vroeger tijden waren schaatsen eenvoudige ijzeren bladen die aan schoenen werden bevestigd. Tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot technologische hoogstandjes, ontworpen voor maximale prestaties en comfort.

Materialen zoals koolstofvezel en geavanceerde kunststoffen worden nu gebruikt in de productie van schaatsen. Deze materialen bieden een combinatie van lichtheid en sterkte, wat resulteert in snellere en efficiëntere schaatsen.

Pasvorm is essentieel

Net zoals bij andere schoenen, is de pasvorm cruciaal als het gaat om schaatsen. Een verkeerde pasvorm kan niet alleen leiden tot ongemak, maar ook tot blessures. Het is daarom essentieel om tijd te investeren in het vinden van de juiste maat en het juiste model. Voor degenen die serieus zijn over schaatsen, is het zelfs de moeite waard om schaatsen op maat te laten maken.

Onderhoud van je schaatsen

Het onderhoud van je schaatsen kan een groot verschil maken in hun levensduur en prestaties. Na elke schaatssessie is het essentieel om de bladen droog te vegen om roestvorming te voorkomen. Periodiek slijpen van de schaatsen zorgt ervoor dat ze scherp blijven en een optimale grip op het ijs behouden.

Daarnaast is het belangrijk om je schaatsen regelmatig te inspecteren op tekenen van slijtage. Beschadigde of versleten onderdelen moeten worden vervangen om ervoor te zorgen dat de schaatsen veilig en efficiënt blijven.

Het kiezen van je schaatsen kan aan meerdere factoren liggen, maar voor lange afstanden worden noren toch snel aangeraden. Twijfel je nog over je keuze, kun je je altijd verdiepen of hulp van een professional zoeken. Om zo een optimale schaatservaring te hebben. Benieuwd naar meer informatie over schaatsen? lees onze verschillende blogs en beantwoord vragen zoals: “Wie is de uitvinder van het schaatsen?