Een strenge winterdag, het ijs glinstert onder de zon en mensen zijn aan het schaatsen. Schaatsen is een geliefde activiteit die gedaan wordt op het ijs, maar wie heeft de schaats eigenlijk uitgevonden? Lees gauw verder om achter het antwoord te komen.
Waar is de schaats uitgevonden?
Schaatsen is ongeveer 5.000 jaar geleden ontdekt volgens Federico Formentie en Alberto Minetti. Zij concludeerde dat de Finnen de eerste waren in het ontwikkelen van schaatsen. Omdat de schaats tientallen jaren geleden is uitgevonden, is niet duidelijk wie precies de schaats heeft uitgevonden. De Finnen gebruikte geslepen botten die ook wel glissers genoemd werden. Een glis is een rib of middenvoetsbeen van een rund, paard of hert. Toentertijd schaatste men niet maar gleden ze vooral. Naarmate de schaats verder ontwikkeld werd in Noord-Europa, was het pas mogelijk om te schaatsen zoals wij het nu kennen.
Hoe wordt een schaats gemaakt?
Het maken van een schaats is een complex proces. Elk proces is afhankelijk van het type schaats. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet hoe schaatsen over het algemeen gemaakt wordt.
Materiaalkeuze voor de schaats:
De meest moderne schaatsbladen worden gemaakt van koolstofstaal of van roestvrij staal. Deze twee stalen zijn de beste keuze omdat ze duurzaam zijn en ook het vermogen hebben om scherp te blijven:
-
- Vorming van het blad:
Zodra er een keuze is gemaakt tussen de stalen, kan de gewenste vorm van het schaatsblad gesneden worden uit het staal. De vorm van het schaatsblad kan op verschillende manieren uit het staal gesneden worden. Dit kan door het smeden, stampen of door te snijden.
- Vorming van het blad:
-
- Harden van het staal:
Tijdens dit proces wordt het staal duurzamer gemaakt. Om dit te krijgen moet je het staal verhitten om vervolgens snel af te laten koelen, op deze manier wordt het gehard.
- Harden van het staal:
-
- Slijpen van het staal:
Het blad moet scherp zijn om je makkelijk af te zetten van het ijs. Dit wordt gedaan door het schaatsblad te slijpen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker over het ijs glijdt.
- Slijpen van het staal:
-
- Schoenproductie:
Voor zekerheid op het ijs is het fijn als de schaatsen lekker zitten. Daarom is het belangrijk dat de schoenen op maat zijn en van het juiste materiaal zijn gemaakt. Er zijn verschillende soorten materialen zoals leer en synthetische stoffen. Daarnaast kan de binnenkant van de schoen gevoerd worden voor extra comfort.
- Schoenproductie:
-
- Montage van het blad:
Nadat de schoen is samengesteld en het blad is geslepen kunnen de twee onderdelen aan elkaar bevestigd worden. Dit kan op twee manieren gedaan worden, afhankelijk van het type schaats. Het blad kan direct op de zool van de schoen worden bevestigd, maar het blad kan ook via een tussen link bevestigd worden.
- Montage van het blad:
-
- Afwerking:
In deze fase is het de puntjes op de i zetten. Zo worden er verters toegevoegd, eventuele logo’s of andere decoraties.
- Afwerking:
-
- Kwaliteitscontrole:
Voordat de schaatsen worden verkocht, ondergaan de schaatsen eerst een kwaliteitscontrole. Deze controle is er om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de gestelde normen en veilig zijn voor gebruik.
- Kwaliteitscontrole:
Benieuwd naar welke schaatsen er zijn? Klik dan op het linkje om meer te weten te komen welke schaatsen er zijn.
Hoe kies jij de juiste schaats uit?
Met zoveel verschillende soorten schaatsen, kan het kiezen van de juiste schaatsen een uitdaging zijn. Daarom hebben wij de drie belangrijkste factoren voor jou op een rijtje gezet:
Bepaal het doel
Ben jij van plan om te gaan kunstschaatsen, ijshockeyen of te gaan schaatsen in je vrije tijd? Iedere schaatsactiviteit heeft een bepaald type schaats die je het beste hierbij kan gebruiken. Het type schaats hangt dus af van hetgeen wat je ermee wil doen. Wil je gaan kunstschaatsen, kijk dan naar kunstschaatsen. Wil je meedoen aan schaatswedstrijden, kijk dan eens naar klapschaatsen.
Kwaliteit boven prijs
Een klein prijskaartje kan aantrekkelijk zijn, maar over het algemeen gaan deze schaatsen niet lang mee. Wil jij schaatsen kopen voor langere termijn, dan is het handig om kwaliteit boven de prijs te kiezen. Betere kwaliteit biedt meer voordelen aan dan een lage prijs. Kwaliteit kan onder andere meer steun geven waardoor het minder gemakkelijk is om een blessure op te lopen, denk aan door je enkel gaan.
Pasvorm is cruciaal
Het is belangrijk maar vooral fijn om een goed passende schaats aan te schaffen. Een passende schaats kan het verschil maken tussen een plezierige ervaring en pijnlijke voeten. Daarom adviseren wij jou om verschillende merken en maten te passen. Zo weet jij welke schaats precies goed is voor jou voordat je een beslissing neemt.