Verzuring tijdens het hardlopen?

Hoe komt het bij hardlopen de benen “vollopen” en heel zwaar worden zodat het prestaties negatief beïnvloed? Dit heeft te maken met de afvalstoffen in de spieren die niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd

Verzuring bij het hardlopen?

Stel je bent dit voorjaar begonnen met hardlopen omdat de sportschool dicht is vanwege het corona virus. Je had nog wat oude hardloopschoenen in de kast staan dus…Ondanks het feit dat je op de sportschool tot de beteren behoorde in de lessen Body Pump of RPM merk je dat je steeds “zware benen” tijdens en na het hardlopen krijgt.

Verzuring of vermoeidheid?

In de volksmond wordt al snel verzuring gebruikt bij het gevoel van “zware benen” maar er is wel een verschil tussen verzuring of vermoeidheid. Last van verzuring heb je eigenlijk alleen bij een hele intensieve training als b.v. bij een sprint van 400-800 meter.  Dan ontstaat een ophoping van afvalstoffen (lactaat) in de spieren die zo hoog is dat het lichaam de spieren niet meer kan voorzien van voldoende zuurstof. Vermoeidheid vind eigenlijk vaker plaats bij hardlopers, doordat je een prestatie levert die je niet gewend bent (begonnen met hardlopen, vaker dan normaal, langere afstanden) moeten je spieren harder werken dan normaal waardoor je benen zwaar aanvoelen.

 Wat kun je hieraan doen?

  • Let goed op je voeding, zorg dat je voldoende koolhydraatrijk voedsel eet. Neem evt. tijdens het lopen een sportgelletje in en na het lopen een energiereep, een banaan of wat noten om sneller te herstellen.
  • Door je trainingen langzaam op te bouwen in duur en intensiteit kunnen je je spieren laten wennen aan de hogere vraag voor zuurstof waardoor de bloedtoevoer naar de loopspieren zal toenemen.
  • Door regelmatig intensief te trainen passen het hart, de doorbloeding van de spieren en de spieren zich aan, waardoor de zuurstoftoevoer en gebruik beter wordt.
  • Let op je ademhaling. Hoe beter je ademhaalt, hoe meer zuurstof je inhaleert. Adem tijdens het hardlopen “actief” (met een zucht) uit. Hierdoor krijg je meer rust in je ademhaling en zal deze effectiever zijn. Zorg ervoor dat het ritme van je ademhaling zo gelijkmatig mogelijk is. 
  • Herstelfase: na het hardlopen hebben je spieren voldoende dagen hersteltijd nodig om kleine microscheurtjes die zijn ontstaan in je spieren te laten herstellen door rust. Door te snel opnieuw te gaan hardlopen is de doorbloeding nog niet optimaal herstelt voor de volgende prestatie. 

Veel succes!

Geef een reactie