Je bekijkt nu Welke voetbalschoenen op kunstgras?

Welke voetbalschoenen op kunstgras?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Voetbal

Kunstgrasvelden zijn tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen op sportcomplexen over de hele wereld. Bij voetbal worden zowel natuurlijk als kunstgras gebruikt. Afhankelijk van de locatie en de voorkeur van de club. De FIFA heeft normen voor kunstgrasvelden die gebruikt worden in professionele wedstrijden om ervoor te zorgen dat ze een speelervaring bieden die te vergelijken is met die van natuurlijk gras.

Steeds meer voetballers spelen op deze ondergrond, en het is daarom belangrijk om de juiste voetbalschoenen te kiezen die bij dit type veld passen. In dit artikel bespreken we de beste voetbalschoenen voor kunstgras en geven we enkele tips om de perfecte keuze te maken.

Kenmerken van kunstgras

Kunstgras is een synthetisch materiaal dat bedoeld is om het gevoel en uiterlijk van natuurlijk gras na te bootsen. Het wordt gemaakt van synthetische vezels, zoals polypropyleen of polyethyleen, die genaaid zijn in een weefsel basis om de bladeren van gras na te bootsen.

Enkele kenmerken en voordelen van kunstgras zijn:

 1. Onderhoud: Kunstgras vraagt minder onderhoud dan natuurlijk gras. In tegenstelling tot natuurlijk gras hoeft kunstgras niet besproeid, bemest of gemaaid te worden. Dit kan je tijd en geld besparen.
 2. Duurzaamheid: Kunstgras is beter weerbaar tegen intensief gebruik. Ook zijn weersomstandigheden minder van invloed, waardoor er in principe het hele jaar op kan worden gespeeld.
 3. Waterbesparing: Voor regio’s met een beperkte watervoorziening is kunstgras een goed alternatief voor natuurlijk gras. Het heeft zoals eerder gezegd geen onderhoud door water nodig.
 4. Stabiliteit: In tegenstelling tot natuurlijk gras, wat kan worden beïnvloed door weersomstandigheden of ziektes, biedt kunstgras meer stabiliteit om op te spelen.

Hoewel het in sommige opzichten op echt gras lijkt, zijn er enkele belangrijke verschillen die invloed hebben op de keuze van voetbalschoenen. Kunstgrasvelden zijn vaak harder en hebben minder grip dan natuurlijke grasvelden. Bovendien zorgen de kunststof vezels ervoor dat de bal sneller rolt en stuitert.

Types voetbalschoenen voor kunstgras

Voetbalschoenen voor kunstgras, ook wel AG-schoenen (Artificial Grass) genoemd, zijn speciaal ontworpen om aan de eisen van deze ondergrond te voldoen. Ze hebben over het algemeen kortere, holle noppen en een groter aantal daarvan om de druk op de voet beter te verdelen en een optimale grip te bieden. Er zijn twee hoofdtypen voetbalschoenen voor kunstgras:

a. Turfschoenen: Deze schoenen hebben veel kleine rubberen nopjes op de zool, die zorgen voor grip en stabiliteit op het kunstgras. Ze zijn ideaal voor spelers die een goede balcontrole en wendbaarheid willen.

b. AG-schoenen: Dit type schoen heeft een combinatie van korte, holle noppen en langere, kegelvormige noppen. Deze zorgen voor een betere grip en tractie op kunstgrasvelden en zijn geschikt voor spelers die snelheid en stabiliteit nodig hebben.

Belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste voetbalschoenen

 • Comfort: Het is belangrijk om te kiezen voor een schoen die comfortabel zit, aangezien je er mogelijk meerdere uren per week op zult spelen. Let op de pasvorm en het materiaal van de schoen.
 • Duurzaamheid: Kunstgras kan behoorlijk slijtage veroorzaken aan je schoenen. Kies daarom voor schoenen van hoge kwaliteit en materialen die bestand zijn tegen de eisen van dit type veld.
 • Grip en tractie: Zoals eerder besproken, is grip op kunstgras essentieel. Zorg ervoor dat de schoenen die je kiest, voldoende tractie bieden op het kunstgrasveld.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk is de keuze van voetbalschoenen ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kies een schoen die past bij jouw specialiteit en voorkeur.
 • gewicht van de schoen: De gewicht van je schoenen kunnen een belangrijke rol spelen in je prestaties op het veld. Lichtere schoenen kunnen zorgen voor meer snelheid, terwijl zwaardere schoenen mogelijk meer stabiliteit en ondersteuning geven. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen gewicht en comfort. 
 • technologie: Misschien niet het eerste waar jij je mee bezig houdt. Toch gebruiken veel fabrikanten geavanceerde technologieën in hun schoenen om de prestaties tijdens het spelen te verbeteren. Dit kan variëren van dempingssystemen voor schokabsorptie en comfort, tot innovatieve vetersystemen voor betere balcontrole. 
 • Prijs: Kwaliteit is belangrijk, maar hou vooral ook rekening met je budget. Het hoeft echt niet altijd zo te zijn dat duurdere schoenen automatisch beter zijn. Wees je ervan bewust dat je ook voor het merk betaalt. Overweeg de prijs-kwaliteitverhouding om te zorgen dat jij de keuze maakt die past bij je behoeften en financiële mogelijkheden.  
 • materiaal onderhoud: Net zoals bij gewone schoenen, zullen sommige voetbalschoenen meer onderhoud vragen dan andere. Neem bijvoorbeeld lederen voetbalschoenen, om te zorgen dat ze langer meegaan, moeten ze regelmatig verzorgd worden. Ben je zo consequent in het onderhouden van je schoenen? Sta dan even stil bij het onderhoudsgemak van de schoenen voor je een keuze maakt.