• Lorem ipsum

De Tour de France 2020

De Tour de France 2020

Het is weer die tijd van het jaar, de Tour de France is in volle gang! Drie weken lang spanning, afzien en strijd in het mooie Frankrijk.

Historie van de Tour de France

In het begin van de 20ste eeuw zijn er twee grote sportkranten in Frankrijk, namelijk L’Auto-Véloo en Le Vélo. Le Velo is veruit de best verkopende krant. De hoofdredacteur van L’Auto-Velo wil hier iets aan doen en dus werkt hij een idee van Géo Lefèvre uit: een grote wielerkoers organiseren met de krant als sponsor. En ze pakken het meteen groot aan bij de naamkeuze: de ronde van Frankrijk is geboren.

Journalisten mopperden tijdens de Tour van 1919 dat ze de leider niet konden herkennen in het voorbij razende peloton. Dus werd daar iets op bedacht, de leider trekt een geel wielershirtje aan. Waarom? De krant en tevens hoofdsponsor werd op geel papier gedrukt, precies ja hetzelfde verhaal als bij het roze van de Giro d’Italia. Dat de Tour de France aanslaat blijkt wel na de slotrit van de ronde in 1923, L’Auto verkoopt op één dag een miljoen kranten, een recordaantal in die tijd.

Het sportmerk Craft in de Tour 2020

Het wielerteam van Sunweb draagt sinds 2 jaar gebruik van Craft kleding. Namens het team houdt oud-renner Piet Rooijakkers zich bezig met het zoeken naar de optimale balans tussen snelheid, prestaties en comfort.

Om niets aan het toeval over te laten heeft Craft dit jaar een shirt ontwikkelt waar Dyneema zit verwerkt. Een lichte, maar extreem sterke vezel die ook wordt gebruikt in boorplatforms, kogelwerende kleding en hechtdraad. Ex-renner Tom Stamsnijder, nu in dienst van DSM: “Dyneema wordt al een paar jaar toegepast in sommige wielerkleding. Eerst aan de zijkant van broekjes, omdat het aanvankelijk nog stug en zwaar was. Maar de laatste jaren hebben we het steeds verder ontwikkeld, werd het lichter, dunner en beter te verwerken in kleding. En nu kunnen we het ook bedrukken, waardoor het geschikt is om in wielershirts te verwerken.” 

Zie het heren shirt van Sunweb die de renners in de Tour de France 2020 dragen. 

Een aantal weetjes over de Tour:

3.500.000.000 kijkers Het aantal televisiekijkers van de Tour de France wereldwijd

1.1 miljoen kijkers  gemiddeld per etappe in de Tour van 2015. Dit  was de beste bekeken Tour in de historie.

6.071 Kilocalorieen verbruikt een renner gemiddeld per etappe, bij een stevige bergetappe loopt dit soms zelfs op tot 9.000 kilocalorieën

2.802 meter is de hoogste berg die ooit in de Tour is beklommen; de Cime de la Bonette-Restefond die in de Alpen ligt zat in 2008 voor het laatst in het parcours.

482 km staat te boek als de langste Touretappe die in 1920 werd gehouden.

1977 is het jaar dat de speciale bergfiets ontwikkeld werd

253 km is de langste solo ontsnapping van een wielrenner (Albert Bourlon, 1947)

20 jaar oud was de jongste winnaar van de Tour de France (Henri Cornet, 1904)

18 keer stond Sylvain Chavanel aan de start, de renner die het vaakst meedeed aan de Tour.

16 keer reed Joop Zoetemelk alle Tours waar hij aan begon ook uit. Samen met George Hincapie ( is één keer afgestapt maar startte zeventien keer). Beide renners delen het record van meeste Tourfinishes ooit.

10 is het laagste aantal renners dat overbleef aan het einde van de Tour (1919)

8 sec is het kleinste verschil ooit tussen de nummer één en twee in het eindklassement

-6.74 meter is het laagste punt waar de tour ooit passeerde: de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk aan den IJssel.