• Lorem ipsum

Fitnesskleding tips, waar let ik op?

Fitnesskleding tips, waar let ik op?

Fitness. Een van de meest populaire indoorsporten van dit moment. Laagdrempelig, gezellig, uitdagend en afwisselend zijn enkele kenmerken van deze mooie sport. Natuurlijk zijn er vele verschillende vormen, van groepslessen zoals bootcamp en spinning, cardiotraining op de loopband of crosstrainer, of krachttraining met gewichten. Vaak zie ik mensen sporten in gewone kleding, wat mij toch wel enigszins verbaast. Ik zelf vind het namelijk totaal niet prettig om te sporten in kleding wat geen vocht afvoert maar dit juist opneemt, waardoor de kleding zeiknat is. De oplossing? Functionele fitnesskleding!

Wat is functionele fitnesskleding?


Laat ik dit artikel beginnen met de opmerking dat iedereen aan moet trekken waar hij of zij zich prettig bij voelt. Voor de een is dat een combinatie van een strak shirt en een strakke tight. Voor de ander een outfit die wat meer casual overkomt, zoals een joggingbroek of trui. Maar naast voorkeur heeft de juiste kleding ook enkele grote voordelen, welke normale kleding je niet kan bieden. Functionele fitnesskleding is namelijk ontworpen om je veel meer te bieden voor jouw sport. Het werkt mee met je lichaam in plaats van dit tegen te werken, om het maar zo te zeggen. Maar wat wordt er nu precies onder verstaan?


Functionele fitnesskleding
heeft bepaalde eigenschappen welke een positieve invloed hebben op jouw prestaties. Eigenschappen zoals vochtafvoer, regulatie van de lichaamstemperatuur, elastische materialen voor optimale bewegingsvrijheid en een hoge mate van duurzaamheid. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld Craft Stay Cool of Odlo Evolution X-Light kleding. Deze collecties zijn speciaal ontworpen om je lichaam te ondersteunen op diverse vlakken


De belangrijkste eisen aan fitnesskleding


De vier eigenschappen die ik benoemde in de vorige alinea zal ik hier even wat nader toelichten.


Vochtafvoer

Allereerst voert goede fitnesskleding transpiratie af van je lichaam. Waar normale kleding al snel nat wordt van het zweet, blijft deze kleding juist droog. Het trekt zweet namelijk van je lichaam af en voert dit af naar de buitenlucht. Zo blijft jouw lichaam stukken droger en frisser tijdens je workout. En de kleding zelf is ook sneldrogend. Het wordt namelijk wel wat vochtig als je intensief sport, maar zal ook ontzettend snel weer opdrogen.


Temperatuur regulatie

In de sportschool of sportzaal is het vaak warm, vooral in de zomer. Het is dan belangrijk om je lichaam koel te houden, zodat je niet oververhit raakt. Natuurlijk kun je hiervoor veel water drinken, maar dat voorkomt niet zomaar het warme, bedrukte gevoel onder je kleding. Functionele fitnesskleding biedt uitkomst, omdat het je lichaam uitstekend ventileert. De overtollige warmte wordt afgevoerd, waardoor je lichaam koeler en frisser blijft. Hierdoor kun je ook langer doorgaan met je sport.


Bewegingsvrijheid

Een ander belangrijk aspect is je bewegingsvrijheid. Fitness is natuurlijk een sport bij uitstek waar je alle kanten op beweegt, vooral bij krachttraining. Je wilt dan geen hinder ondervinden van je kleding, waardoor je die bewegingen niet comfortabel uit kunt voeren. In de functionele fitness kleding zijn juist elastische materialen verwerkt, waardoor de kleding mooi aansluit, maar geen beperkingen geeft in je bewegingsvrijheid. Zo kun je alle oefeningen ongestoord uitvoeren.


Duurzaamheid

Het laatste belangrijke aspect is de duurzaamheid. Als je vaak sport en je kleding gaat wassen, wordt het al snel minder qua kwaliteit. De functionele fitnesskleding blijft juist goed, ook na vele wasbeurten. De werking blijft goed, de pasvorm blijft hetzelfde en de kleding is ook behandeld om slechte geuren zoals een zweetgeur te voorkomen. Hierdoor kun je lang genieten van dezelfde shirts of broeken.


Hoe zit de complete fitnessoutfit eruit?


De complete fitnessoutfit is voor iedereen natuurlijk anders. Over het algemeen raden wij aan:

  1. Fitness shirt van Craft of Odlo
  2. Fitnessbroek - Dit kan een strakke tight zijn, of een Casual Sportswear trainingsbroek
  3. Onderkleding, in de vorm van boxershorts en sokken 


In een volgend artikel over fitnesskleding ga ik wat dieper in op kleding voor Spinning. Vond je dit artikel interessant? Deel het dan via Social Media!