• Lorem ipsum

Het vriest buiten: hoe kleed je je tegen de kou?

  • Geplaatst op
  • Door Rene Esvelt
Het vriest buiten: hoe kleed je je tegen de kou?

Of je nu intensief gaat sporten, buiten gaat wandelen of bijvoorbeeld je zoon aanmoedigt op het voetbalveld. Wat trek je aan om lekker warm te blijven?

Het vriest buiten: hoe kleed je je tegen de kou?

Of je nu intensief gaat sporten, buiten gaat wandelen of bijvoorbeeld je zoon aanmoedigt op het voetbalveld. Wat trek je aan om lekker warm te blijven?

Misverstand over thermokleding:

Vaak wordt bij de term thermokleding gedacht dat deze kleding het lichaam verwarmd maar thermokleding zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stabiel blijft in wisselende omstandigheden. Zo bestaat er thermokleding voor koude omstandigheden maar ook voor warme omstandigheden. Het principe van kleden tegen de kou blijft gelijk: gebruik meerdere lagen kleding! Iedere laag heeft zijn eigen functie. We leggen de functie van iedere laag uit in onderstaande blog.

Baselayer

De naam zegt het al, deze laag trek je als eerste aan en moet dicht tegen de huid aan zitten. Het is een elastische thermoshirt die het lichaam droog en comfortabel houdt en afkoeling voorkomt. Bij sporten voert deze laag het vocht van de huid af naar de buitenste laag van de onderkleding waarna het verdampt of wordt doorgevoerd wordt naar de tweede laag (midlayer). Enkele voorbeelden van baselayers zijn: de Fuseknit Comfort shirt:een zeer comfortabel, super zacht en ademend shirt die  geschikt is voor hardlopen, fietsen en allerlei sporten in koele tot koude omstandigheden. Een andere optie is de Warm baselayer een set voor optimale warmte en isolatie in koude tot zeer koude omstandigheden. 

Tussenlaag (midlayer)

Over de baselayer draag je de tussenlaag. Deze laag zorgt voor isolatie en warmte en voert tevens ook het evt. vocht af. Verder zorgt deze laag ervoor dat wanneer de temperatuur daalt het lichaam zijn waardevolle warmte behoudt. Een belangrijke eigenschap van de midlayer is dat deze goed kan ventileren omdat het te veel aan zweet en warmte naar buiten afgevoerd moet kunnen worden. Wanneer dit niet het geval is, zal er te veel warmte blijven hangen, en daarmee ook veel vocht en zul je niet in staat zijn om een goed "klimaat" te creëren voor je lichaam tijdens het sporten of bewegen. Als je over je baselayer/ thermokleding geen midlayer draagt dan kan de baselayer zijn vocht niet kwijt en dan blijft je huid nat van het zweet. 

Let op: is het koud dan geldt: hoe lager de buitentemperatuur, des te dikker de midlayer. Probeer hierbij de juiste balans te vinden – een te dikke midlayer houdt te veel warmte vast, waardoor je gaat zweten. Kijk goed welke midlayer je kiest, een katoenen trui is b.v. geen goede keus. Katoen ademt slecht en houdt veel zweet vast. Het gevolg is dat je constant met een klam kledingstuk rondloopt en dat isoleert erg slecht. Beter is om een midlayer te gebruiken van fleece of merinowol.

Een voorbeeld van een midlayer is: Core Beat. De Core Beat Thermal Midlayer is een warme pullover met een halve rits en een geborstelde binnenkant. Het is ideaal om over het thermo ondergoed te dragen en zorgt voor een uitstekende isolatie van warmte. Bovendien is het gemaakt van een zachte stof die aan de binnenzijde geruwd is voor extra isolatie.

De laatste laag (buitenlaag)

De laatste laag is een jas wat als eigenschap heeft om de wind tegen te houden en de warmte vast te houden. Afhankelijk van de kwaliteit is dit jack ook ademend.