• Lorem ipsum

Trainen op hartslag

3 Apr 2020
door Maarten Schaapherder, eigenaar van Viveactive en Creator - Educator - Presenter - Mastertrainer in de domeinen leefstijl, sport, bewegen en gezondheid

Trainen op hartslag

Wanneer je fysiek actief bent dan gaat je hartslag omhoog. Je hartslagfrequentie is een buitengewoon goede richtlijn om vast te stellen wat je trainingseffect is.

Je maximale hartslagwaarde (HFmax) gebruik je om je trainingsintensiteit te bepalen. Je HFmax neemt af naarmate je ouder wordt. Een goede richtlijn om deze HFmax uit te rekenen is: HFmax= 208 - (je leeftijd x 0,7)

Vervolgens heeft elk hartslagpercentage een eigen trainings-rendement:

Gezond en Fit

Wil je een beetje fitter en gezonder worden en lang in beweging wilt zijn, dan heb je voldoende aan zone 1 en 2.

Fit en Prestatie

Als je nadrukkelijk fitter wilt worden en een beter prestatievermogen wilt verkrijgen, dan train je vaker in zone 3 en 4 (tot 60 minuten).

Presteren en Afzien

Als je het leuk vindt om af te zien óf je als je het nodig hebt om bijvoorbeeld de steilste stukken van de Mont Ventoux te beklimmen, train dan ook af en toe in zone 5 (tot 10 minuten)

hartslag zones

Trainen voor je prestatie

Juist de trainingen in met name prestatiezone maken ons niveau beter. In deze zone train je de anaerobe drempel ofwel de overgang tussen energie verbranden mét en zónder zuurstof.

Je kunt volgens de wetenschap maximaal 60 minuten actief zijn in deze zone tot uitputting met als gevolg dat je niveau met sprongen vooruit gaat.

In de praktijk

Uiteraard kun je hier een mooie intervaltraining van maken door bijvoorbeeld 4 of 5 blokjes van 10 minuten in zone 4 actief te zijn met een “pauze” van 5 minuten in zone 2.

Voel je je goed en heb je geen fysieke klachten? Probeer het eens!

Veel plezier!

naar onze hardloopkleding

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »