• Lorem ipsum

Hoe hou ik mijn sportkleding mooi?

Hoe hou ik mijn sportkleding mooi?

Was je functionele kleding niet vaker dan nodig; dit is beter voor het milieu en voor je kleding.

Volg de instructies op het onderhoudsetiket van je kleding en gebruik een milieuvriendelijk reinigingsmiddel (doseer niet meer dan nodig is).

TIPS VOOR HET WASSEN VAN JE SPORTKLEDING

Door de onderhoudsinstructies te volgen kun je de functie, de vorm en de levensduur van je sportkleding verlengen.

 

ALGEMEEN ADVIES

Was je functionele kleding niet vaker dan nodig; dit is beter voor het milieu en voor je kleding.

Volg de instructies op het onderhoudsetiket van je kleding en gebruik een milieuvriendelijk reinigingsmiddel (doseer niet meer dan nodig is).

Rits de ritsen dicht, sluit het klittenband, gespen en knopen voor het wassen. Stop je kleding in een waszak voor extra bescherming. Zo kan je kleding nergens aan blijven haken en blijft het beter in vorm.

Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van je sportkleding. Wasverzachter zorgt ervoor dat de stof minder goed in staat is om transpiratievocht af te voeren.

 

MATERIAALSPECIFIEK ADVIES

Polyester

Sorteer je was zoveel mogelijk op dezelfde kleuren of kleurtinten. Was kleding met prints altijd binnenstebuiten. Laat je kleding niet achter in de wasmachine maar hang het direct te drogen. Gebruik liever geen droger voor je sportkleding omdat je kleding hierdoor sneller slijt.

 

Wol

Sommige producten van Craft of Odlo bevatten wol. Wol heeft een verbazingwekkend zelfreinigend vermogen in de frisse lucht. Het liefste hang je de kleding in de buitenlucht onder een afdakje. Was je wollen kleding niet warmer dan op 30 graden en stop het niet in de droger maar hang het op de waslijn.

 

Gevoerd kunststof materiaal met beschermend oppervlak

Lucht je kleding na gebruik, was het alleen als het vuil en/of zweterig is. 

 

Laat je kledingstuk na gebruik luchten in de frisse buitenlucht. Het niet wassen van een vuil kledingstuk kan het ademend vermogen verminderen. Volg altijd de onderhoudsinstructies op het etiket. Lijndrogen werkt goed, maar door het toevoegen van warmte wordt het waterafstotende oppervlak van de buitenstof opnieuw geactiveerd. Gebruik een droogkast of strijkijzer op lage temperatuur.

Het is belangrijk om je kleding opnieuw te impregneren om het vocht afstotende effect van het materiaal te behouden. Dit kan in de wasmachine door het product toe te voegen in je zeepbakje of met een spray. Vergeet niet om de instructies op de verpakking te volgen en zorg ervoor dat je een product gebruikt die je kleding nog wel laat ademen. Vaak is een bron van warmte nodig om het water afstotende effect te maximaliseren.

 

Jassen (kleding) met donsvulling

Was je jas niet meer dan nodig. Vaak is het voldoende om je jas met een vochtige doek schoon te maken. Donzen kledingstukken kunnen worden gewassen zolang je het op de juiste manier doet. Volg altijd de onderhoudsinstructies op het kledingstuk en gebruik liever te weinig wasmiddel dan te veel.

Was gewatteerde jassen altijd binnenste buiten. Sluit altijd alle ritsen, knopen en klittenbandopeningen voordat je gaat wassen om slijtage te verminderen. Was niet warmer dan 40 C.

Stop je jas na het wassen binnenstebuiten in de droger met een paar tennisballen. De ballen helpen het dons gelijkmatig te verdelen en zijn luchtigheid terug te krijgen. Droog je jas zo lang mogelijk op een lage temperatuur. Je kunt het dons gelijkmatig verdelen door de jas zo nu en dan uit de droger te halen, te schudden en eventuele klontjes los te maken.

Zorg ervoor dat je jas volledig droog, licht en luchtig is voordat je stopt met drogen. Hang je jas op een hangertje met veel ruimte eromheen.

Het is mogelijk om te drogen zonder een droger. Je hebt een warme, goed geventileerde ruimte nodig en moet de jas tijdens het droogproces regelmatig en grondig schudden om klonteren te voorkomen.