• Lorem ipsum

Wat is een midlayer en wat heeft deze voor functie?

5 Jan 2020
door Rene Esvelt

Wat is een midlayer en wat heeft het dragen voor nut?

Om je goed tegen de kou te kleden zul je moeten gaan werken met laagjes waarbij iedere laag zijn eigen functie heeft. De termen die worden gebruikt zijn de basis-, middelste en buitenste laag ofwel de baselayer, de midlayer en de outerlayer.

De baselayer

De baselayer is de eerste laag, die direct op de huid zit, deze heeft als hoofdfunctie om met je lichaam op temperatuur te houden en het zweet op te nemen. Als je sport, verbruik je energie, die energie wordt weer omgezet in warmte. Afhankelijk van de buitentemperatuur ga je vervolgens zweten om die warmte weer af te voeren. Dat zweet is niet fijn als je kleding het opvangt, klam wordt en je weer te veel afkoelt. De baselayer heeft daarom als eerste taak: het “managen” van je zweet. Daarmee helpt het je in tweede instantie ook met de tweede taak: een prettig en comfortabel ‘microklimaat’ houden, dicht bij de huid.

De midlayer

Wanneer je een goede baselayer/ thermokleding draagt wordt het zweet van je lichaam opgenomen en naar buiten toe afgevoerd. De volgende kleding laag die je dan tegenkomt is de zogenaamde midlayer, ook wel de tweede laag genoemd. Deze tweede kleding laag is een shirt met vocht regulerend vermogen.

Een belangrijke eigenschap van de midlayer is dat deze goed kan ventileren omdat het te veel aan zweet en warmte naar buiten afgevoerd moet kunnen worden. Wanneer dit niet het geval is, zal er te veel warmte blijven hangen, en daarmee ook veel vocht en zul je niet in staat zijn om een goed klimaat te creëren voor je lichaam tijdens het sporten of bewegen. Als je over je baselayer/ thermokleding geen midlayer draagt dan kan de baselayer zijn vocht niet kwijt en dan blijft je huid nat van het zweet. 

Let op: als de temperatuur buiten hoger is dan die van je lichaam, heb je geen midlayer nodig. Is het koud, dan geldt: hoe lager de buitentemperatuur, des te dikker de midlayer. Probeer hierbij de juiste balans te vinden – een te dikke midlayer houdt te veel warmte vast, waardoor je gaat zweten.

Kijk goed welke midlayer je kiest, een katoenen trui is b.v. geen goede keus. Katoen ademt slecht en houdt veel zweet vast. Het gevolg is dat je constant met een klam kledingstuk rondloopt en dat isoleert erg slecht. Beter is om een midlayer te gebruiken van fleece of merinowol.

De outerlayer

De outerlayer is een jack wat als eigenschap heeft om de wind tegen te houden en de warmte vast te houden. Afhankelijk van de kwaliteit is dit jack ook ademend. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »