• Gratis verzending

  • Hulp door productexperts

  • Klantwaardering -

     9,1/10

Vragen?0341 451 255

10 Redenen voor goede motor onderkleding

10 Redenen voor goede motor onderkleding

“Onderkleding voor op de motor, waarom heb ik dat nodig als de zomer eraan komt?” Tja, goede vraag. Ik denk dat veel motorrijders er net zo over denken. Onderkleding wordt namelijk vaak geassocieerd met winterse taferelen. En ook ik rijd niet door in de winter, maar zet de motor dan lekker warm op stalling. Maar niets is minder waar, want juist met warme omstandigheden is goede motor onderkleding ontzettend prettig! En daarom zet ik 10 redenen op een rij!

Waarom zomer onderkleding voor op de motor?


Aan het dragen van onderkleding bij warm weer zitten een hoop voordelen. Dan heb ik het natuurlijk wel over functionele onderkleding. In willekeurige volgorde kan ik de volgende zo opnoemen:
1.     Je lichaam blijft koeler
2.     Je lichaam raakt minder klam en bezweet
3.     Je voorkomt het vatten van kou
4.     Je motorpak plakt niet meer vast aan je huid
5.     Je onderkleding die je normaal aan had, plakt niet meer aan je huid
6.     Je kleding voelt prettiger aan op je huid
7.     Je hebt minder kans op huidirritatie
8.     Je concentratie blijft beter
9.     Je motorpak zit minder onder het zweet
10.   Je hoeft minder vaak nieuwe kleding te kopen, omdat functionele onderkleding erg duurzaam is.
 
Ik zal deze aspecten een voor een even kort toelichten, zodat ook jij het belang inziet van goede motor onderkleding in warme omstandigheden.


Je lichaam blijft koeler, raakt minder klam en bezweet en je voorkomt vatten van kou (1-3)

Functionele motor onderkleding (Bijvoorbeeld Craft Stay Cool of Odlo Evolution X-Light) zorgt voor uitstekende afvoer van zweet. In warme omstandigheden heb je natuurlijk je motorpak aan, waaronder het vaak snel warm en zweterig wordt. Goede onderkleding zorgt ervoor dat dit zweet en de overtollige warmte snel van je lichaam afgevoerd wordt naar de volgende laag. En omdat veel motorjassen goed ventileren, verdampt het vocht en wordt de warmte weer verder afgevoerd.

Craft Stay Cool en Odlo Evolution X-Light

De wind komt bovendien niet op een nat of klam lichaam, wat anders kan leiden tot kouvatting. Hiervoor hoef je niet eens een kou gevoel te hebben, de plotselinge afkoeling op zichzelf kan er al voor zorgen dat je verkouden wordt.


Je motorpak en onderkleding plakt niet meer op je huid, voelt prettiger aan en er is minder kans op huidirritatie (4-7)

Een leren motorpak zonder onderkleding. Ik heb het wel eens geprobeerd uit te trekken na een zomerse rit, maar dat duurde toch al snel een minuutje of 10. Nou is het bij een pak van textiel wellicht wat makkelijker, maar het zal niet comfortabel aanvoelen.

Functionele onderkleding is gemaakt van een speciale polyester vezel, welke vrijwel geen vocht opneemt en sneldrogend is. Dit zorgt ervoor dat de kleding niet gaat plakken aan je huid. Omdat deze laag tussen je huid en motorpak zit, kleeft het pak er natuurlijk helemaal niet meer aan vast. Dat is wel zo prettig voor het gevoel, maar ook als je ergens stopt om even wat te eten en drinken met mederijders, voelt het een stuk prettiger. Je staat of zit dan niet meer ergens met kleding die volledig bezweet is of vastgeplakt zit aan je lichaam.

Bovendien voelt de onderkleding zacht aan op de huid, wat ook natuurlijker aanvoelt dan een motorpak. Nou vind je dit wellicht onzin en dat mag natuurlijk. Maar ik heb best veel voorbeelden gezien van mensen die huidirritatie kregen door de frictie tussen de huid en het motorpak. Dan is het toch erg prettig om functionele onderkleding te dragen. En dan bedoel ik een combinatie van een broek en shirt.


Je concentratie blijft beter (8)

Hoe kan onderkleding zorgen voor een verbetering van je concentratie? Als je lichaam erg warm en bezweet wordt, kan het al gauw benauwd aanvoelen onder het pak. Als je hier te lang mee door rijdt kan dit een negatieve invloed hebben op je prestaties, bijvoorbeeld dus je concentratievermogen.

Heb je wel eens dat je wat slaperig wordt in een benauwde of bedrukte ruimte?Dat je productiever bent als het wat koeler is? Dat is precies hetzelfde tijdens het motorrijden, maar dan wordt er vaak geen aandacht aan geschonken. Even stoppen, wat drinken en weer doorrijden is voor veel een oplossing. Maar daarna creëer je het probleem weer opnieuw. Goede onderkleding voorkomt dit.

Craft Stay Cool LongsleeveJe hoeft minder vaak nieuwe kleding te kopen en je pak zit minder onder het zweet (9, 10)

“Minder vaak nieuwe kleding kopen? Maar ik draag geen onderkleding onder mijn pak!” Ok, toegegeven, dan gaat dit argument natuurlijk niet op. Maar in vergelijking met reguliere kleding gaat technische onderkleding stukken langer mee. Je kunt het jarenlang wassen op 30°C zonder dat het zijn functie verliest. En dat is natuurlijk wel zo prettig.

En omdat je minder bezweet raakt, gaat je pak ook stukken minder stinken naar zweet. Deze wordt namelijk niet zo nat van het zweet als normaal, en dan bedoel ik zonder of met slechte onderkleding.

10 argumenten dus om functionele, technische motor onderkleding te dragen tijdens warm weer. Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan via Social Media! Heb je nog andere tips of suggesties, laat dan een reactie achter!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Deel hier jouw mening, opmerkingen of tips!
* Je E-mail adres wordt niet vermeld bij je reactie.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »