• Lorem ipsum

De Tour de France 2014

8 Jul 2014
door Frank

Historie van de Tour de France

In het begin van de 20ste eeuw zijn er twee grote sportkranten in Frankrijk, namelijk L’Auto-Véloo en Le Vélo. Le Velo is veruit de best verkopende krant. De hoofdredacteur van L’Auto-Velo wil hier iets aan doen en dus werkt hij een idee van Géo Lefèvre uit: een grote wielerkoers organiseren met de krant als sponsor. En ze pakken het meteen groot aan bij de naamkeuze: de ronde van Frankrijk is geboren.

Journalisten mopperden tijdens de Tour van 1919 dat ze de leider niet konden herkennen in het voorbij razende peloton. Dus werd daar iets op bedacht, de leider trekt een geel wielershirtje aan. Waarom? De krant en tevens hoofdsponsor werd op geel papier gedrukt, precies ja hetzelfde verhaal als bij het roze van de Giro d’Italia. Dat de Tour de France aanslaat blijkt wel na de slotrit van de ronde in 1923, L’Auto verkoopt op één dag een miljoen kranten, een recordaantal in die tijd.

Tour de France 2014 blog


Editie 2014: spannender dan ooit te voren?

De eerste drie etappes zullen in Engeland worden verreden en de route hiervan werd op 17 januari 2013 bekend gemaakt. Het is voor de vierde keer in de geschiedenis dat de Ronde van Frankrijk het Verenigd Koninkrijk aandoet.

Het heeft er alle schijn van dat de Tour van 2014 een voor de klimmers wordt. Er zijn maar liefst zes aankomsten bergop waaronder de Pla d’Adet, Hautecam en La Planche des Belles Filles. Daarnaast is er maar één tijdrit, de een na laatste etappe en is de ploegentijdrit zelfs helemaal geschrapt.

198 renners van tweeëntwintig ploegen strijden de komende drie weken om de vier belangrijkste truien in de Tour. De gele trui voor de beste renner in het algemeen klassement, de groene trui voor de beste renner in het puntenklassement, de bolletjestrui voor de beste renner in het bergklassement en tot slot de witte trui voor de beste renner in het jongerenklassement.


De kanshebbers

In de Tour van 2014 lijkt het erop dat we een echte titanenstrijd voorgeschoteld krijgen. Vooraf leken Chris Froome en Alberto Contador de grote favorieten voor de eindoverwinning. Titelhouder Froome was in 2013 oppermachtig met meer dan vier minuten verschil op nummer twee Nairo Quintana. Maar na zijn valpartijen in deze editie van de Tour is hij uitgeschakeld en al richting huis vertrokken. Gaat het nu een strijd worden tussen Vincento Nibali en Alberto Contador?

De Nederlandse hoop rust op Bauke Mollema. Een zware druk voor deze renner van Belkin, vorig jaar kon hij samen met Laurens ten Dam onbevangen naar de zesde plaats toerijden. Dit jaar zal er meer op hem gelet worden. En zeker na de goede voorbereiding in de ronde van Zwitserland hebben we goede hoop op een mooie eindklassering.

Tour de France 2014 blog


De Tour in cijfers

3.500.000.000 - Aantal televisiekijkers van de Tour de France wereldwijd

123,900 - Het gemiddeld aantal verbrande calorieën door een wielrenner tijdens de Tour

1977 - Het jaar dat de speciale bergfiets ontwikkeld werd

792 - Gemiddeld aantal fietsbanden dat gebruikt wordt door het peleton

253 - Langste solo ontsnapping van een wielrenner (Albert Bourlon, 1947)

101 - Editienummer van de Tour de France 2014

96 - Meeste aantal dagen dat een wielrenner in de gele trui reed (Eddie Merckx)

37 - jaar oud was de oudste winnaar van de Tour de France (Firmin Lambot, 1922)

28 - (en 27 seconden) grootste verschil ooit tussen de nummer één en twee in het eindklassement

20 - jaar oud was de jongste winnaar van de Tour de France (Henri Cornet, 1904)

10 - Het laagste aantal renners dat overbleef aan het einde van de Tour (1919)

8 - Seconden, het kleinste verschil ooit tussen de nummer één en twee in het eindklassement

3 - Gemiddeld aantal versleten kettingen per wielrenner tijdens de Tour
 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »